ЛЬВІВСЬКА РЕГІОНАЛЬНА ОРГАНІЗАЦІЯ НАРОДНОЇ ПАРТІЇ
Четвер, 25.04.2024, 20:48
Меню сайту

Форма входу

Календар новин
«  Лютий 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28

Пошук

Корисні посилання

Статистика

Всього онлайн: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2011 » Лютий » 1 » Законопроект народного депутат України Ю.Литвина «Про органічне виробництво» прийнятий за основу
Законопроект народного депутат України Ю.Литвина «Про органічне виробництво» прийнятий за основу
09:43

Сьогодні, 1 лютого 2011 року, у перший день роботи VIII сесії Верховної Ради України шостого скликання було прийнято за основу проект Закону «Про органічне виробництво», автором якого є народний депутат фракції Народної Партії Юрій Литвин. За відповідне рішення проголосувало 302 народних обранця.

Автор законопроекту вважає, що сучасна ситуація на світовому продовольчому ринку характеризується підвищенням попиту на якісні та безпечні продукти харчування та зростанням інтересу споживачів до продукції, яка має назву «органічні продукти харчування».

«Україна за своїм природно-кліматичним та ґрунтовим потенціалом має унікальну можливість зайняти одне з провідних місць серед виробників органічної продукції, – зазначив Ю.Литвин, доповідаючи щодо законопроекту. – Разом з тим, реалізація цього потенціалу розвивається повільно і безсистемно, головним чином через відсутність законодавчої бази, недостатній рівень організаційної роботи, невизначеність щодо реального координатора проблеми».

На сьогодні в Україні налічується більше 100 сільгосппідприємств, які здійснюють свою діяльність за принципами органічного господарювання та сертифіковані у відповідності з діючими міжнародними стандартами. Площа, що зайнята під органічним виробництвом, становить понад 260 тис. гектарів.

На думку ініціатора законопроекту, створення господарств такої категорії відбулося завдяки ентузіазму керівників, а також за підтримки іноземних компаній і організацій. «Проте подальший активний розвиток органічного руху в Україні може відбуватися лише за умови створення чіткої, ефективної системи підтримки на національному рівні і правового забезпечення», – переконаний Ю.Литвин.

Виступаючи на підтримку проекту Закону «Про органічне виробництво», народний депутат фракції Народної Партії Катерина Ващук зазначила, що цей документ дуже важливий і злободенний на нинішній день з огляду на кілька аспектів. «Перше – це збереження здоров’я нашого майбутнього покоління і нинішнього покоління. Адже всі ми знаємо, які є великі проблеми у зв’язку з використанням хімікатів і недотриманням усіх вимог до вирощування якісної органічної продукції. Другий аспект – це збереження чистоти і родючості наших ґрунтів. І третій аспект – це економіка. Економічно вигідно сьогодні виробляти органічну продукцію буде тоді, коли ми визнаємо, що вона справді така», – зауважила К. Ващук. За її словами, у всьому світі органічна продукція в кілька разів більше цінується ніж та, яка вирощена за звичайними технологіями з використанням хімії.

Слід відзначити, що законопроект спрямований на покращення основних показників стану здоров’я населення, збереження природного навколишнього середовища, раціонального використання ґрунтів, забезпечення раціонального використання та відтворення природних ресурсів.

У документі зазначено, що його дія поширюється на органічну продукцію, яка включає в себе: не перероблену сільськогосподарську продукцію; перероблену сільськогосподарську продукцію; продукцію бджільництва; дикороси; продукцію аквакультури; корми; насіннєвий і садивний матеріал; дріжджі, які використовуються як харчові продукти або корми; іншу продукцію, яка вироблена відповідно до вимог цього Закону та Правил органічного виробництва.

Відповідно до законопроекту, «державна політика у сфері органічного виробництва спрямована на створення сприятливих умов для: розвитку конкурентоспроможного, високоефективного ведення сільського господарства за допомогою методів органічного виробництва; збільшення експорту органічної продукції; розвитку внутрішнього ринку органічної продукції та задоволення потреб споживачів у широкому асортименті органічної продукції; виробництва органічної продукції високої якості; збереження навколишнього природного середовища, відтворення і раціонального використання природних ресурсів, охорони здоров’я населення; визначення зон органічного виробництва, які за результатами сертифікації земель (ґрунтів) сільськогосподарського призначення, придатні для ведення органічного сільськогосподарського виробництва; впровадження сертифікації органічної продукції та сировини, процесу виробництва органічної продукції та сировини; впровадження економічного стимулювання органічного сільськогосподарського виробництва, а також інших заходів, спрямованих на здешевлення та підвищення якості органічних продуктів та сировини вітчизняного виробництва; здійснення державного нагляду та контролю під час вирощування, виробництва, перероблення, маркування, перевезення, зберігання та реалізації органічних продуктів та сировини; відшкодування збитків, заподіяних порушенням законодавства України про органічне виробництво».

Прийняття Закону в цілому дозволить значно збільшити обсяги виробництва конкурентоспроможної аграрної продукції, прискорити насичення внутрішнього ринку високоякісними продуктами харчування та створити передумови для формування свідомості здорового способу життя у громадян. Виробництво у достатній кількості органічної продукції сприятиме поглибленню інтеграції українського аграрного виробництва до ринку ЄС та світових ринків загалом.

 

Леся Кіхно

Переглядів: 427 | Додав: narodnalviv
Copyright ЛОО Народної Партії © 2024