ЛЬВІВСЬКА РЕГІОНАЛЬНА ОРГАНІЗАЦІЯ НАРОДНОЇ ПАРТІЇ
Середа, 08.05.2024, 08:08
Меню сайту

Форма входу

Календар новин
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728

Пошук

Корисні посилання

Статистика

Всього онлайн: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2013 » Лютий » 14 » Захист національного виробника – шлях до подолання безробіття на селі
Захист національного виробника – шлях до подолання безробіття на селі
11:24

Село і безробіття... Непри­родне поєднання цих понять. Адже зайнятість у сільському господарстві була, є і буде способом життя українського селянина, джерелом прибутку від праці на землі, що стала його власністю. Проте нині безробіття в селі стало гіркою реальністю і актуальною проблемою для державної служби зайнятості.

Протягом минулого року в Старосамбірському районі Львівської області значно зросло безробіття серед сільського населення. Кількість людей, які не могли працевлаштуватися, збільшилася на 116, а загалом становила 717 осіб. За даними районної державної служби зайнятості, торік на обліку перебувало 1089 незайнятих громадян. Практично всі вони мали статус безробітних та отримували соціальну допомогу з безробіття. Проблемою на Старосамбірщині, як і в інших районах Львівщини та України загалом,  залишається працевлаштування молоді. В службі зайнятості  Старосамбірського району на обліку перебувала 601 особа у віці до тридцяти п’яти років. Тим часом, з фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття лише в грудні торік у районі таким громадянам було виплачено 945 тисяч гривень.

Про причини та шляхи подолання таких явищ ми попробували розібратись в розмові з головою Старосамбірської районної організації Народної Партії, людини з колосальним життєвим досвідом Богданом Остаповичем Колтком.

Економісти виділяють багато причин виникнення безробіття в сільській місцевості. Однією з основних є те, що у процесі реформування аграрного сек­тору багато колективних господарств розпалися, а нових на їхньому місці не сформувалось. Внаслідок значна частина робочої сили залишилась незадіяною у виробництві. Без роботи залишились пастухи, комбайнери, доярки, свинарки, трактористи та інші працівники. Більшість із них прийшли до центрів зайня­тості з надією знайти хоча б якусь роботу. Продуктивні фермери, які могли б забезпечити розвиток високопродуктивного сільського господарства і таким чином надати більше робочих місць для сільського населення, за рік-два "не стають на ноги" через добре відомі причини - дороге пальне, кредити лише під великий відсоток або заставу майна чи врожаю, податки забирають значну час­тину прибутку тощо. Ось тут і відбулось неприродне злиття двох понять в одне ціле - сільське безробіття. Тисячі осіб в Україні на сьогодні мають статус без­робітного – зазначає Богдан Остапович.

Підвищення рівня безробіття спричинило зниження рівня життя, позна­чилось на дітях, молоді, людях похилого віку. Злиденність є основною причи­ною зростання кількості самогубств, абортів, утримання від народження дітей. Ухвалені Верховною Радою та Урядом за останні роки закони, низка концеп­цій, програм та додаткових заходів щодо реформування аграрного виробниц­тва, розвитку соціальної сфери села, посилення боротьби з безробіттям повною мірою не виконуються і не мають відчутного впливу на сферу зайнятості в кра­їні. Саме тому за останні три роки рівень безробіття підвищився як у сільській місцевості, так і в Україні загалом.

Традиційно вирішення проблеми зайнятості на селі здійснюється че­рез такі заходи подолання безробіття, як працевлаштування державною служ­бою зайнятості, перепідготовка безробітних, залучення до суспільних робіт, розвиток трудомістких галузей у сільському господарстві. Більшість з них вже показали свою неспроможність у вирішенні цієї проблеми.

Одним із перших кроків подолання безробіття та підвищення рівня зайнятості і життя сільського населення, на мою думку – продовжив Богдан Колток, повинно бути вдос­коналення нормативно-правової бази, що забезпечило б розвиток сільського господарства та збільшило рівень зайнятості в сільській місцевості.

Завжди виробництво сільськогосподарської продукції було основою зайнятості сільського населення. Тобто через те, що в Україні недостатньо розвинене сільське господарство, втрачається чимала кількість робочих місць. Для розвитку сільського господарства необхідно вдосконалити систе­му збуту виготовленої продукції, чого можна досягнути через втручання дер­жави шляхом захисту національного виробника та надання пільг щодо опо­даткування продукції. Ці заходи допомогли б, по-перше, роз­винути ринок збуту, а по-друге, збільшити кількість робочих місць для сільського населення.

 

Прес-служба Львівської обласної

організації Народної Партії

Переглядів: 553 | Додав: narodnalviv
Copyright ЛОО Народної Партії © 2024