ЛЬВІВСЬКА РЕГІОНАЛЬНА ОРГАНІЗАЦІЯ НАРОДНОЇ ПАРТІЇ
П'ятниця, 29.03.2024, 08:00
Меню сайту

Форма входу

Календар новин
«  Березень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Пошук

Корисні посилання

Статистика

Всього онлайн: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2010 » Березень » 29 » Володимир Литвин: «В Україні має бути одна державна мова»
Володимир Литвин: «В Україні має бути одна державна мова»
11:01

       Інтерв’ю Голови Верховної Ради України, Голови Народної Партії В.Литвина газеті "The Irish Times" Ukraine vows not to repeat Ireland's language 'mistake'

      «Ірландія зробила «помилку» у визнанні англійської другою державною мовою і це не буде повторено в Україні», - заявив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин провідній газеті Ірландії «Айріш таймз» наприкінці свого дводенного офіційного візиту в Ірландію, який відбувся 23-24 березня поточного року.

      «Ми не повинні повторити ірландської помилки. Сьогодні англійська мова домінує в Ірландії. Тому, якщо російська буде визнана другою державною в Україні, в нинішніх умовах українська мова буде відсунута на периферію», зазначив В.Литвин.

       Він висловив переконання в тому, що Україна мусить мати лише одну державну мову. Водночас, наголосив керівник українського парламенту, права російськомовного населення в Україні не мають порушуватися. «Більшість вважає українську рідною мовою, проте значна кількість населення спілкується російською. Російська мова домінує на телебаченні та в друкованих ЗМІ, загалом. Існує певний психологічний бар´єр, коли російська мова розглядається як більш престижна», пояснив В.Литвин.

      На зауваження журналіста про те, що в Ірландії довелося надати офіційний статус англійській мові, зважаючи на незначну кількість населення, яке розмовляло ірландською, він відповів: «В ХІХ столітті у Франції не було значної кількості франкомовних, проте вони були змушені розмовляти французькою в ті часи».

      Незважаючи на повідомлення щодо напруги в правлячій коаліції, В.Литвин наголосив на її політичній стабільності.

      На запитання, чи сподівається він, що Україна приєднається до ЄС, В.Литвин відповів: «Для цього нам потрібно приблизно 10 років та бажання Європейського Союзу». Входження України до ЄС, за його словами, одразу змінить розстановку сил в Європі, з урахуванням людського та економічного потенціалу України. «Це буде доволі непростий процес. Ми це розуміємо, як розуміємо і те, що без України Європа не може бути цілісною і об´єднаною», сказав В.Литвин. «Головне - приведення наших внутрішніх умов життя у відповідність до європейських стандартів, вважає керівник українського парламенту. Для досягнення цього ми маємо багато працювати».

     Відповідаючи на запитання про відносини між Україною та Росією, Голова Верховної Ради зазначив, що хоча країни пережили період великої напруги, їхні стосунки наразі покращилися: «Вони нормалізуються. Діалог на вищому рівні поновлено». Щодо його думки про те, чи можливе повторення подій, що отримали назву «українсько-російський газовий конфлікт», В.Литвин заявив: «Я виходжу з оптимістично сценарію розвитку подій і думаю, що всі сторони цього конфлікту Росія, Україна та Європа винесли уроки з цього інциденту».

    В.Литвин заявив, що Україна «поновила переговори з МВФ», додавши при цьому: «Ми розуміємо, що повинні вдатися до непопулярних рішень, але не через вимоги МВФ, а тому, що ситуація вимагає цього». На запитання щодо приєднання ближчим часом до НАТО В.Литвин сказав: «На сьогодні це питання не стоїть на порядку денному».

 

Переглядів: 469 | Додав: nata
Copyright ЛОО Народної Партії © 2024