ЛЬВІВСЬКА РЕГІОНАЛЬНА ОРГАНІЗАЦІЯ НАРОДНОЇ ПАРТІЇ
Четвер, 18.04.2024, 04:26
Меню сайту

Форма входу

Календар новин
«  Березень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Пошук

Корисні посилання

Статистика

Всього онлайн: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2010 » Березень » 9 » Володимир Литвин: Перш за все треба відновити керованість країною
Володимир Литвин: Перш за все треба відновити керованість країною
09:47

      Голова Верховної Ради України Володимир Литвин відкидає звинувачення у порушенні правових норм при прийнятті парламентом змін до Закону про регламент Верховної Ради України.

     Пояснюючи свою позицію в інтерв’ю першому каналу Національного радіо, він зауважив: «В запалі політичних суперечок, як правило, завжди застосовують такий «залізобетонний» аргумент, як звинувачення у порушенні законів та Конституції України. Але коли люди при владі, вони вважають, що їм все дозволено і можна нехтувати основними засадами нашого життя, а коли владу втрачають, відразу згадують про Основний закон».

      Керівник українського парламенту нагадав про те, що конституційна вимога до уряду полягає в тому, аби своєчасно був внесений до парламенту і прийнятий Закон про державний бюджет України. Він також відзначив, що, відповідно до Конституції та законів, які регламентують економічне життя країни, забороняється здійснювати капітальні видатки, якщо не прийнятий державний бюджет. «Весь час, що пройшов з початку цього року, порушується Конституція і Бюджетний кодекс, але це чомусь не викликає нарікань», - зазначив Володимир Литвин. Зокрема, і в першу чергу, вважає він, це стосується підвищення прожиткового мінімуму і мінімальної заробітної плати. «Як відомо, уряд відмовився виконувати цей ключовий соціальний закон. Ось де треба говорити про порушення конституційних прав людей», - наголосив Голова Верховної Ради України.

     На його переконання, сьогодні на перше місце треба ставити питання про негайне прийняття системних рішень, які дозволили б людям відчути певний спокій. «А для цього, перш за все, треба відновити керованість в країні», - вважає Голова Верховної Ради. За його словами, цьому сприятиме ряд дій, які необхідно здійснити в певній послідовності. Перш за все, необхідно сформувати уряд та провести аудит фінансово-економічного стану країни. «Це необхідно не для зведення політичних рахунків, а для того, щоб люди, суспільство побачили, що є в державній скрині. А головне, щоб це стало основою для дій виконавчої влади, для рішень, які має прийняти законодавча влада, і для розуміння завдань, які стоять перед владою на місцях», - заявив В.Литвин. Сьогодні, підкреслив він, як ніколи, треба чесно вести розмову з людьми.

     Другим кроком, на думку керівника українського парламенту, має стати прийняття програми соціально-економічного розвитку країни на 2010 рік. На його переконання, це повинен бути максимально конкретний виклад того, яких параметрів в соціальній, бюджетній та інших сферах має досягти країна до кінця року. Після того, вважає Володимир Михайлович, треба негайно прийняти державний бюджет на 2010 рік. Наступним після прийняття бюджету, на його думку, повинно стати рішення про затвердження Програми діяльності уряду.

     На часі, за словами Голови Верховної Ради, й прийняття такого вкрай важливого документу, як Засади внутрішньої та зовнішньої політики України. Крім того, «ми повинні отримати звернення Президента до українського народу та Верховної Ради України». У сукупності всі ці рішення і документи, на думку В.Литвина, мають бути узгодженими і не повинні суперечити один одному. І це повинно стати тією основою, яка б забезпечувала відповідальні дії влади.

      «Людей не цікавить політична метушня та питання - є коаліція чи немає. Якщо немає рішень, немає роботи, то будь-яке утворення на державному рівні не має права на існування. Форму не можна ставити над змістом», - впевнений керівник українського парламенту.

       Відповідаючи на запитання щодо принципу, за яким формуватиметься уряд, Володимир Литвин зазначив: «Треба зробити все, щоб цей уряд був таким, за який не було б соромно. До нього необхідно залучати людей з відповідними професійними та людськими якостями, на останнє місце ставлячи їхню партійну приналежність. Бо окрім всього іншого, нам потрібно розширити базу політичної відповідальності в країні. Я стояв і стою на тому, що на міністерські посади треба призначати публічно, щоб люди мали можливість упевнитися в тому, що та чи інша людина за своїм професійним досвідом, потенційними можливостями, рівнем сумління має право обіймати ту чи іншу посаду. Бо інакше це буде нагадувати Піррову перемогу», - висловив переконання Голова Верховної Ради України.

 

Прес-секретар Голови Верховної Ради України
Переглядів: 466 | Додав: nata
Copyright ЛОО Народної Партії © 2024