ЛЬВІВСЬКА РЕГІОНАЛЬНА ОРГАНІЗАЦІЯ НАРОДНОЇ ПАРТІЇ
Неділя, 28.04.2024, 14:08
Меню сайту

Форма входу

Календар новин
«  Серпень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Пошук

Корисні посилання

Статистика

Всього онлайн: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2010 » Серпень » 26 » Володимир Литвин: Ознакою політичного суверенітету має слугувати спроможність, здатність країни самостійно приймати рішення з ключових питан
Володимир Литвин: Ознакою політичного суверенітету має слугувати спроможність, здатність країни самостійно приймати рішення з ключових питан
22:39

 «Сьогодні потрібно говорити не про незалежність, а про взаємозалежність держав. Оскільки зараз немає абсолютно незалежних країн. Треба виходити з того, що світ стає все більш взаємозалежним, взаємопов´язаним, насамперед, в економічному плані», - зазначив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин в інтерв´ю передачі «Про головне» (Перший національний канал), присвяченій Дню незалежності України.

«Жодна країна, навіть така успішна і домінуюча, як США, не здатна самостійно розв´язувати проблеми, які постають перед нею», - вважає В.Литвин. Що стосується політичного суверенітету, то його ознакою, на думку керівника українського парламенту, має слугувати «спроможність, здатність країни самостійно приймати рішення з ключових питань організації свого життя».

Натомість, на запитання, чи реальним є політичний суверенітет України, В.Литвин відповів ствердно. А щодо висловлювань, які лунають останнім часом стосовно можливої втрати Україною незалежності, заявив: «Цього не відбудеться». При цьому Голова Верховної Ради України зауважив: «Навіть якщо б у політичної еліти України виникло непереборне бажання комусь здатися, цього не дали б зробити, по-перше, громадяни України, а по-друге - світ».

Україна, на переконання В.Литвина, є надзвичайно важливою для світових, а особливо європейських процесів. Він нагадав, що 35 років тому відбулося підписання Гельсінського акту та створення ОБСЄ, і відтоді проблеми демократії, свободи, прав людини вже не є проблемами окремо взятої країни, це вже є проблема для всієї європейської і світової спільноти. «Будь-яка країна не може діяти, виходячи з свого власного его, вона повинна рахуватися із міжнародними стандартами, із міжнародними правилами», - наголосив Голова Верховної Ради України.   

Водночас, В.Литвин висловився за те, щоб змінювати життя і водночас неухильно дотримуватися Конституції. Разом з тим, підкреслив він, ми маємо бути свідомі, що Основний закон і зміни до нього в нас приймалися не під потреби розвитку країни, а під політичні моменти. «Так було і в 1996-му, коли прийняття Конституції незалежної України стало наслідком компромісу політичних еліт, які були представлені у тодішній Верховній Раді України, але той компроміс був досягнутий під зовнішнім тиском - тиском Президента України», - нагадав Голова Верховної Ради України, зазначивши при цьому, що на той час «це був дуже гарний документ, який відповідав всім принциповим міжнародним стандартам».

Так, вважає В. Литвин, було і в 2004-му році, коли внесення змін до Основного закону стало вимушеним політичним компромісом для того, щоб вийти з глухого кута протистояння в країні. «А відтак ми отримали фактично правові засади для конфлікту - конфлікту політичних інтересів і конфлікту між гілками влади», - сказав він.

На переконання керівника парламенту, українські політики «приречені на те, щоб виробити єдиний узгоджений документ у вигляді чи то нової редакції Конституції, чи то змін до неї, який би, по-перше, усував дуалізм і протистояння, по-друге, відповідав би потребам розвитку країни, а по-третє, враховував би ті реалії і процеси, які відбуваються у світі». «Я вважаю, що цю роботу потрібно провести без кампанійщини, зробити її прозорою, але водночас результативною, і вона не повинна зупиняти життя країни», - заявив В.Литвин.

Прес-секретар Голови Верховної Ради України
Переглядів: 402 | Додав: nata
Copyright ЛОО Народної Партії © 2024