ЛЬВІВСЬКА РЕГІОНАЛЬНА ОРГАНІЗАЦІЯ НАРОДНОЇ ПАРТІЇ
П'ятниця, 26.04.2024, 07:31
Меню сайту

Форма входу

Календар новин
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Пошук

Корисні посилання

Статистика

Всього онлайн: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2011 » Травень » 23 » Володимир Литвин: «Маємо ставитися до Закону про ринок землі як до конституційного закону»
Володимир Литвин: «Маємо ставитися до Закону про ринок землі як до конституційного закону»
10:12

Перебуваючи з робочим візитом на Вінниччині, Голова Верховної Ради України, лідер Народної Партії В.М. Литвин 20 травня 2011 року взяв участь у Міжнародній науково-практичній конференції «Реформування місцевого самоврядування: національний та міжнародний досвід» та засіданні Консультативної ради з питань самоврядування.

Основним напрямком роботи цих представницьких заходів, у яких взяли участь низка депутатів Верховної Ради України, посли європейських країн, представники Європарламенту, офіційні делегації з Польщі, Румунії, Франції, Великобританії, голови обласних та міських рад стало визначення концепції реформування місцевого самоврядування в Україні.

«Ми, очевидно, єдині у тому, що майбутня організація влади повинна концентруватися і базуватися на місцевому самоврядуванні», – зазначив у своєму виступі Володимир Литвин. Нині в українському суспільстві є потреба на добре організовану, спрямовану на потреби громадян місцеву владу. Водночас, В.Литвин зауважив, що реформувати можна те, що вже реально існує і потребує радикальної перебудови з урахуванням сучасних викликів. «Нині ж в контексті реформування місцевого самоврядування треба говорити про певні застереження», – сказав він.

За словами Голови Верховної Ради України, один із не багатьох векторів, який не викликає заперечень, – це рух України у напрямку Європи, «а якщо так, то ми повинні дивитися, як там організована влада, бо самоврядування – це ключовий елемент громадянського суспільства, і за своєю суттю місцеве самоврядування є формою децентралізації державної влади, яка застосовується у країнах демократичного світу». Володимир Литвин вкотре наголосив, що життя громад – це перш за все вирішення питань охорони здоров’я, організація освітньої сфери, реформування якої не повинно обмежуватися лише оптимізацією сітки шкіл чи кількістю шкільних автобусів.

Підсумовуючи свій виступ, В.Литвин зазначив, що побудована в Україні модель місцевого публічного управління не відзначається ефективністю. «Необхідно визнати, що у незалежній Україні питання побудови публічної влади на місцях стало одним із найскладніших напрямків здійснення демократичних перетворень», – сказав він. Разом з тим, керівник парламенту переконаний, врахувавши кращий міжнародний досвід та національні традиції, Україна знайде відповіді на виклики сучасності для вдосконалення складного механізму місцевої влади.

Виступаючи на міжнародній конференції, Голова Верховної Ради України повідомив, що нині діяльність органів місцевого самоврядування регулюють 207 законів. Водночас він пошкодував, що в парламенті досі не запропоновано на розгляд єдиного цілісного законопроекту, який би регулював і визначав відносини у цій сфері. При цьому Володимир Литвин звернув увагу, що низка прийнятих останнім часом законів «розмиває» повноваження місцевих влад, а це призводить до нівелювання ролі самоврядування. Причиною тому керівник парламенту назвав «політичні війни» в Україні, недосконалість виборчої системи, невиконання положень Європейської хартії про місцеве самоврядування.

 

Марина Ковальчук

(м. Вінниця)


Переглядів: 397 | Додав: narodnalviv
Copyright ЛОО Народної Партії © 2024