ЛЬВІВСЬКА РЕГІОНАЛЬНА ОРГАНІЗАЦІЯ НАРОДНОЇ ПАРТІЇ
Понеділок, 29.04.2024, 12:47
Меню сайту

Форма входу

Календар новин
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728

Пошук

Корисні посилання

Статистика

Всього онлайн: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2013 » Лютий » 8 » Виробництво молока не забезпечує продуктової безпеки країни!
Виробництво молока не забезпечує продуктової безпеки країни!
10:37

У 2012 році на Львівщині створено 1121 ферму сімейного типу, де утримують 5 тис. корів. Про це повідомляють у Департаменті агропромислового розвитку Львівської ОДА. Тут зазначають, що пріоритетом у ефективному використанні трудових ресурсів села, створенні нових робочих місць є сприяння зайнятості мешканців села через запровадження підприємницької діяльності в сфері агробізнесу. У департаменті стверджують, що такий шлях розвитку, завдяки підтримці фізичних осіб коштами обласного бюджету за утримання чотирьох і більше корів, має вже певні напрацювання і конкретні результати. Зокрема, створено 1121 ферму сімейного типу, де утримують 5 тис. корів. Порівняно з 2008 роком, кількість таких господарств зросла у 5,5 разів.

На скільки ефективні вищезазначені ініціативи для розвитку молочної галузі України та для нас пересічних громадян ми попробували розібратись в розмові з заступником голови Львівської обласної організації Народної Партії, головою Бродівської районної партійної організації, директором Бродівського заводу сухого знежиреного молока, Анатолієм Антоновичем Бицем.

Сучасна стратегія соціально-економічного розвитку України передбачає нарощування агропромислового потенціалу країни. Молочна галузь, до складу якої входять маслоробна, сироробна, молочноконсервна підгалузі, а також виробництво продукції з незбираного молока, на сучасному етапі є однією із провідних в структурі харчової індустрії України. Молочна продукція є одним із основних продуктів харчування та супутнім компонентом при виробництві різноманітних товарів харчової промисловості, зокрема, кондитерських виробів, соусів, майонезу - зазначає  Анатолій Биць.

Однак за останні 20 років діяльність молокопереробних підприємств визначається рядом кризових тенденцій, пов’язаних, насамперед, із наростаючим дефіцитом сировини, зростанням цін на молочну продукцію при одночасному зниженні платоспроможного попиту населення, формуванням несприятливої кон’юнктури світового ринку молокопродуктів. Ефективний розвиток молокопереробної галузі безпосередньо залежить від стану молочного скотарства, у якому, на жаль, за останні роки спостерігаються негативні тенденції.

Зниження кількості молочного стада спостерігається як у приватному секторі, так й в сільськогосподарських підприємствах, де нині зосереджено менше чверті корів. Причому в агроформуваннях поголів’я скоротилося майже вдесятеро. Зазначені тенденції є наслідком втрати інтересу до утримання молочних тварин усіма категоріями господарств через щорічне подорожчання кормів, паливо-мастильних матеріалів та електроенергії, недосконалий механізм дотування сільськогосподарських товаровиробників за рахунок повернення ПДВ та недостатню державну підтримку молочного тваринництва. Варто зазначити, що обсяги виробництва молока не забезпечують продуктової безпеки країни.

Як свідчить світовий досвід, розвиток молочної галузі безпосередньо пов'язаний з виробництвом молока в крупних фермерських господарствах (крупнотоварне виробництво). В Україні на сьогоднішній день спостерігається протилежна ситуація: зростає виробництво молока в дрібних господарствах, приватному секторі та зменшується кількість молока, що вироблено сільськогосподарськими підприємствами. Існуючий перерозподіл виробництва молока між різними категоріями господарств створив передумови до незначного загострення конкуренції між виробниками молока з низьким рівнем інтенсивності. Так, на ринку молочної сировини фактичними монополістами впродовж останніх 10 років виступають невеликі господарства та приватні подвір’я.

Така тенденція свідчить, перш за все, про кризу в молочному тваринництві та створює проблеми для розвитку молочної галузі, оскільки виникає питання забезпечення переробних підприємств якісною сировинною – продовжив Анатолій Антонович.

Забезпечити необхідну якість виробленого молока сьогодні можуть лише сільськогосподарські підприємства, у яких здійснюється механічне доїння, очистка та охолодження молока. Селянин не має ні умов, ні можливостей забезпечити необхідний технологічний процес виробництва молока.

На мою думку, - завершував Анатолій Биць, у подальшому українська молочна галузь розвиватиметься шляхом утворення нових спеціалізованих об’єднань, відбуватиметься подальше поглинання невеликих заводів та формування інтегрованих об’єднань.

Прес-служба Львівської обласної

організації Народної Партії

Переглядів: 418 | Додав: narodnalviv
Copyright ЛОО Народної Партії © 2024