ЛЬВІВСЬКА РЕГІОНАЛЬНА ОРГАНІЗАЦІЯ НАРОДНОЇ ПАРТІЇ
П'ятниця, 29.03.2024, 12:51
Меню сайту

Форма входу

Календар новин
«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Пошук

Корисні посилання

Статистика

Всього онлайн: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2013 » Листопад » 13 » У проекті «вдосконаленого» закона про вибори народних депутатів України залишилась стара виборча система, а з нею і старі проблеми
У проекті «вдосконаленого» закона про вибори народних депутатів України залишилась стара виборча система, а з нею і старі проблеми
12:20

8 листопада 2013 року на пленарному засіданні Верховної Ради України 281 голосом «за» був прийнятий за основу у першому читанні проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства з питань проведення виборів» (реєстр. № 3396 від 06.11.2013 р., доопрацьований), поданий  народними депутатами України Єфремовим О.С., Олійником В.М. і Шпеновим Д.Ю.

В даному законопроекті пропонується залишити існуючу змішану виборчу систему, яка рік тому повернулась в Україну після десятирічної перерви. Вона мала вирішити суттєві проблеми в політичній системі України, а саме: зберегти роль партій як основних діячів політичного поля за рахунок загальнонаціональної складової голосування; унормувати політичну структурованість Верховної Ради України; повернути представництво інтересів громадян та зв’язок їх з депутатами через мажоритарну систему; поновити можливості громадян балотуватися до ВРУ, використовуючи механізм самовисування; стимулювати політичні партії до більш якісного формування списків на місцях тощо.

Втім, перший рік роботи новообраного парламенту засвідчив, що проблеми не тільки не були подолані, а призвели до поглиблення кризових явищ у роботі Верховної Ради України.

На нашу думку, причини нинішньої парламентської кризи криються в електоральній формулі, що застосовувалася під час виборчої кампанії 2012 року та зберігається в «доопрацьованому» та проголосованому у першому читанні законопроекті №3396, яка не тільки не вирішує проблему відсутності зв`язку виборців з депутатами, а й призвела до загострення протистояння між політичними силами в середині парламенту.

Найбільш прийнятним варіантом подальшого розвитку електоральної системи України є перехід на пропорційну систему з відкритими регіональними списками. Така модель дозволить зберегти як партійне представництво політичних партій так і врахувати інтереси регіонів, гарантувавши їх представництво через голосування виборців за відкритим списком обраної ними партії.  

Крім того, в Україні нарешті повинна закінчитися 15 річна реформа виборчого законодавства, під час якої більше 10 разів зазнавало змін законодавство про вибори Президента України та було змінено 6 законів про вибори народних депутатів України. Настав час нарешті серйозно підійти до роботи над прийняттям Виборчого Кодексу України.

 

 

Нагадаємо, 8 листопада 2013 року на пленарному засіданні Верховної Ради України прийнято рішення про скорочення терміну підготовки законопроекту до другого читання, розгляд законопроекту призначено на наступне пленарне засідання Верховної Ради України, яке заплановано на 13 листопада 2013 року.

 

Прес-служба Народної Партії


Переглядів: 316 | Додав: narodnalviv
Copyright ЛОО Народної Партії © 2024