ЛЬВІВСЬКА РЕГІОНАЛЬНА ОРГАНІЗАЦІЯ НАРОДНОЇ ПАРТІЇ
Середа, 24.04.2024, 06:53
Меню сайту

Форма входу

Календар новин
«  Грудень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Пошук

Корисні посилання

Статистика

Всього онлайн: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2011 » Грудень » 5 » Регіональне телебачення: погляд зблизька
Регіональне телебачення: погляд зблизька
15:50

Програми місцевих телестудій для населення України стали невід’ємним елементом життя, могутнім пізнавальним та виховним засобом масової комунікації, а головне — джерелом різноманітної інформації. Місцеве телебачення стало не лише виразником громадської думки, але й важливим і необхідним інструментом її формування. Детальніше про становлення та розвиток КП «Телестудія Радехів», що на Львівщині, розповів її директор Михайло Тимрук, член Народної Партії.

                                                                                                        

Шлях становлення місцевого телебачення на Радехівщині був доволі непростий. У 1992 р.  Михайло Тимрук, перебуваючи з вихованцями радіотехнічних гуртків Радехівської районної школи мистецтв в центрі науково-технічної творчості дітей та юнацтва (Київ), познайомився з роботою дитячої студії телебачення центру. Щоправда, ідея створити телебачення виникла  раніше. «В 1988 р. в Стрию вже успішно працювало місцеве телебачення, без існуючих  на той час  законів, які б регламентували діяльність місцевих засобів інформації. Пригадується 1993-94 рр. Пропозиція по створенню місцевого телебачення районним керівництвом була сприйнята з нерозумінням: мовляв, благий намір, з якого нічого не  вийде. Місцеві підприємці зацікавилися пропозицією, але через відсутність коштів не змогли підтримати.  І тільки в 1995 р. ідею  підтримав її директор Юрій Сухар - людина, яка дуже багато зробила для становлення місцевого телебачення. На підготовку необхідної документації, прорахунок каналу пішов рік. І в 1996 р.  Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення дитячо-юнацькій телестудії Радехів було видано ліцензію  на право користування 34 телевізійним каналом, з щоденним чотирьох- годинним ефірним часом.  Оскільки така дитяча студія на той час була єдиною в Україні, підтримуючи ініціативу радехівчан, тодішнє керівництво Нацради в особі відповідального секретаря Юрія Плаксюка (член Народної Партії) безкоштовно передало студії обладнання для створення телепередач», - поділився Михайло Тимрук.

 

Проблемним виявилося придбання передавача. Протягом року ніяк не могли зібрати необхідної кількості грошей. Юрій Сухар звернувся за допомогою до о.Ярослава Михалюка. На той час повним ходом йшло будівництво храму св. Миколая в Радехові. Розуміючи складність вирішення даного питання, церква допомагає необхідною кількістю грошей. В 1997 р. було придбано телевізійний передавач і тільки тоді на Радехівщині вперше запрацювало місцеве телебачення. Шлях становлення був доволі важким. Телестудія розмістилася в непристосованому приміщенні тодішньої радехівської «Сільгосптехніки». Проте захоплення і ентузіазм дітей вселяв віру і бажання працювати. Ось що розповідає Михайло Тимрук: «Пригадую першу ведучу радехівського телебачення Катю Березюк, ведучих «Вечірньої казочки від Олі» Олю  та Віру Припасник, Володю Підгайного і Володю Сімашко, які вели «Мультпарад від Володі і Володі», ведучу концерту музичних вітань Ірину Підкамінну, программу «Інтелектуальна драбина» від Тараса Рочкая. Список можна продовжувати і сьогодні хотілося б подякувати тим дітям, які своєю наївною вірою, безкорисливістю сприяли становленню місцевого телебачення, оскільки дорослі скептично ставилися до діяльності телестудії. Вежу висотою 24 м було розміщено по рельєфу в найнижчому місці, що обмежувало територію трансляції телепрограм. Незначна частина міста мала можливість дивитися передачі телестудії».

 

Найважчим став 2001 р., коли тодішня ситуація складалася не на користь телестудії. В 2003 р. депутати радехівської районної ради одноголосно підтримали рішенням про створення комунального підприємства «Телестудія «Радехів». Депутатський корпус очолював Богдан Іщук, нинішній голова Львівської обласної організації Народної Партії. Саме тоді був відновлений задум 1991 р. про будівництво в місті телевежі. Телестудія змінила свою прописку та розмістилася в набагато кращому приміщенні колишнього заводу продтоварів. Перенесення антени на вежу «Райавтодору» дало змогу значно покращити покриття території району програмами телестудії.

 

Багатьом жителям Радехівщини запам’яталася чарівна ведуа телестудії Ірина Бігун, ведучі концерту музичних вітань Таня Карпа, Людмила Наумова, Христина Бакало, Марія Брикайло та багато інших дітей. В передачі «Педагогічний вісник» брали участь методисти відділу освіти, викладачі шкіл району. Незмінними помічниками і авторами телепередач були і залишаються викладачі Радехівської районної школи мистецтв: Людмила Сухар, Світлана Єрмілова, Оксана Сухар, викладачі Радехівської дитячої музичної школи ім.І.Білозіра Марія Халавко, Оксана Марків. І цей список можна продовжувати. Це люди, завдяки яким рівень створюваних передач телестудії значно зріс. Численні здобутки на міжнародних та всеукраїнських фестивалях є свідченням професійного росту телестудії. Значно зросла матеріально-технічна база телестудії. В 2005 р. з ініціативи тодішнього голови районної ради Богдана Іщука і очолюваного ним депутатського корпусу Радехівської районної ради  в місті розпочато будівництво телевежі.                                           

                                                                    

Проте міграція телестудії не завершилася. Новий власник заводу продтоварів у вказані терміни вимагав звільнення орендованих приміщень. І знову постало питання з розміщенням телестудії. «В одній з розмов міський голова Василь Кутенський із здивуванням запитав, чому телестудію не можна розмістити у кінотеатрі «Україна», адже з часу свого існування дане приміщення не використовувалося за призначенням і поступово руйнувалося? Чому не відновити показ кінофільмів, адже сьогоднішнє молоде покоління мабуть і не знає про існування широкоекранного кіно? До того ж приміщення кінотеатру можуть послужити чудовим знімальним майданчиком. Сьогоднішнім нашим здобуткам ми завдячуємо депутатському корпусу Радехівської районної ради, який очолює голова районної ради Емілія Мельник. Рішенням сесії Радехівської районної ради було передано частину приміщення кінотеатру «Україна» телестудії «Радехів». За майже 15 років поневірянь ми нарешті отримали приміщення і надіємося, що це остаточне місце розташування «Телестудії». З березня цього року телепередачі можна дивитися у найвіддаленішому куточку Радехівщини. І я, не без гордості, можу заявити, що передачі телестудії Радехів охоче дивляться наші земляки, рівно як і близько 5тис. радіо абонентів залюбки слухають наші радіопрограми», - не приховує емоцій Михайло Тимрук.

 

Безперечно, не всім та не все в творчій продукції Радехівщини подобається чи цікавить, тому творчий коллектив намагається працювати різносторонньо: поступово впроваджує нові теми, жанри, рубрики, форми подачі матеріалу, запрошує до творчої співпраці нових непересічних особистостей, намагається не обділити увагою найвіддаленішого населеного пункту Радехівщини. Знімальні групи виїжджають на репортажі за межі Радехівського району, Львівської області та навіть України - туди, куди пролягає родове коріння радехівчан, куди ведуть дороги їх спортивних змагань, культурно-мистецьких конкурсів і фестивалів, політичних баталій, соціальних та екологічних потрясінь.

 

Штатний творчий колектив телестудії «Радехів» невеликий – всього 7 чоловік, але, на  переконання директора, він як стиснутий п’ястук руки: надійний, боєздатний, дружній і відданий обраній справі. «Ми відчуваємо розуміння і вагому підтримку місцевої влади і духовенства. Якщо хтось дорікне мені за часте слово «ми» у нескромності або честолюбстві, помиляєтесь, Панове! Бо ми – це піраміда з усіх, кого я вище згадав, на вершині якої власне стоїть і пульсує телестудія «Радехів», пульсує в ефір з вершини своєї телевежі для всіх, без винятку, моїх земляків-радехівчан. Відрадно: ми відчуваємо пульс один одного. Промовистим доказом того є майже 15-літня діяльність нашої і вашої телестудії «Радехів», - підсумував Михайло Тимрук.

 

МІЛАНА ЗЛАТОВІЧ

Переглядів: 1093 | Додав: Milana
Copyright ЛОО Народної Партії © 2024