ЛЬВІВСЬКА РЕГІОНАЛЬНА ОРГАНІЗАЦІЯ НАРОДНОЇ ПАРТІЇ
Понеділок, 29.04.2024, 13:17
Меню сайту

Форма входу

Календар новин
«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Пошук

Корисні посилання

Статистика

Всього онлайн: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2013 » Жовтень » 30 » Покращення від Королівської
Покращення від Королівської
12:20

Сьогодні на митницях України простоюють десятки вантажів з гуманітарною допомогою від іноземних благодійних організацій, на яку чекають малозабезпечені українці та державні установи. Ще в серпні Червоний хрест наголошував на проблемах з отриманням гуманітарної допомоги через бюрократичні процеси в нашій країні. Доки численні відомства оформляють дозволи на ввезення, громадським організаціям виставляють рахунки за зберігання речей на митниці, а зарубіжні благодійники зупиняють ввезення гуманітарних вантажів в Україну і перенаправляють їх до Польщі та країн Східної Європи.


Лановецька районна організація Червоного хреста на Тернопільщині ось вже майже три місяці чекає розмитнення гуманітарної допомоги, яку надіслали благодійники з Голландії. За словами представниці організації Червоного хреста Лариси Мисюк, за 18 років її роботи жодного разу затримок із розмитненням не виникало. Хоча щороку отримували 5-6 вантажів гуманітарної допомоги. Цього року ситуація змінилася, і не відомо, коли і як вирішиться питання.

"28 травня нам надійшла гуманітарна допомога з Голландії вагою 10 тонн — ліжка для районної лікарні, медичне обладнання, меблі для дитячих садків та шкіл, речі для малозабезпечених громадян, - розповідає Лариса Володимирівна. - Через місяць по тому ми отримали дозвіл-визнання комісії в Тернопільській обласній адміністрації. Документи направили до Міністерства соціальної політики. Через місяць ми отримали запит з вимогою надати додатково документи про те, кому призначений цей вантаж. 2 серпня наша організація передала всі потрібні документи з переліком адрес установ та осіб, яким адресована гуманітарна допомога. І досі ми не можемо отримати цей вантаж. На всі наші запити в Міністерстві соціальної політики відповідають, що документи внесено до проекту наказу Мінсоцполітики "Про визнання вантажів гуманітарною допомогою” й направлено на погодження до центральних органів виконавчої влади та Нацбанку. Де конкретно і хто за них відповідає — невідомо. Ситуація ускладнюється тим, що 28 жовтня в нас настає кінцевий термін розмитнення. Після цього за кожну добу зберігання на митниці потрібно сплачувати штраф у розмірі 700 грн. Наша благодійна організація таких коштів не має”.

Подібна ситуація склалася не лише в Лановецькому районі. Проблеми з отриманням гуманітарної допомоги останнім часом стали вже традицією, розповідають представники Товариства Червоного хреста України. Гуманітарну допомогу не можуть отримати на Закарпатті, Прикарпатті, Запоріжжі та Тернопільщині. Наприклад, Закарпатська обласна організація товариства Червоного хреста має віддати за зберігання вантажу 100 тисяч гривень. У коробках, що ніяк не доїдуть, переважно медичне обладнання, життєво важливе для малозабезпечених верств населення.

За словами генерального секретаря Товариства Червоного хреста України Алли Хабарової, якщо вантаж на митниці зберігається більше 120 днів, то необхідно платити податок та за збереження. Вона додає, що раніше ніколи їхня організація за зберігання не платила, тому що завжди вчасно розмитнювали всі свої вантажі. "Ми написали листи до Кабінету Міністрів на Миколу Азарова, до секретаріату президента, але досі ще жодної відповіді не отримали, - розповідає Алла Хабарова. - Єдине, що нам сказали, що ніхто не може вирішити, щоб ми не платили за зберігання, тому що є законодавство, котре вони не можуть порушувати".

Представники громадських та благодійних організацій Львівщини теж звернулися до Президента і Премґєра з проханням вплинути на Міністерство соціальної політики, яке визначає категорію вантажу і зволікає з розглядом звернень організацій.

Вісім років поспіль благодійна організація «Берегиня», що в місті Броди Львівської області, двічі на рік отримує гуманітарну допомогу для лікарень та шкіл з Німеччини та Нідерландів - ліжка й матраци. Вантаж, який прибув на митницю в жовтні минулого року, пройшов розмитнення тільки на початку червня, розповіла керівник організації Катерина Галевич. Але митниця нарахувала штраф 100 тис. євро за те, що понад чотири місяці тримала вантаж на складі.

Благодійна організація «Оселя», яка допомагає безпритульним - годує їх, надає одяг, притулок, роботу, теж чекає рішення Міністерства соціальної політики про те, що вантаж гуманітарний, але чиновники зволікають, не інформують, на якому етапі розгляду перебуває звернення.

Чому виникла проблема з розмитненням гуманітарної допомоги?

1 лютого Президент України Віктор Янукович підписав указ, згідно з яким контроль над отриманням і розподілом гуманітарної допомоги передається Міністерству соціальної політики. Якщо раніше для отримання дозволів на ввезення та розмитнення гуманітарних вантажів треба було подати документи на розгляд комісії з гуманітарної допомоги при облдержадміністрації, яка раз на два тижні відправляла ці папери до Києва, то тепер всі документи розглядає лише міністерство. І розглядає їх дуже довго. Хоча в одному з інтервґю міністр соцполітики Наталія Королевська зазначила, що звернення про визначення категорії вантажу розглядається не більше десяти днів.

Із запитанням, як можна пришвидшити розмитнення вантажів, журналісти звернулися до Міністерства соціальної політики. Там, щоб уникнути простоювання на кордоні, порадили завчасно оформляти дозвільні документи і ввозити вантаж в Україну лише після того, як його визнають гуманітарною допомогою. От і вся відповідь.

ЛЮДМИЛА ЛЕБІДЬ


Переглядів: 395 | Додав: narodnalviv
Copyright ЛОО Народної Партії © 2024