ЛЬВІВСЬКА РЕГІОНАЛЬНА ОРГАНІЗАЦІЯ НАРОДНОЇ ПАРТІЇ
Неділя, 05.05.2024, 04:54
Меню сайту

Форма входу

Календар новин
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728

Пошук

Корисні посилання

Статистика

Всього онлайн: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2013 » Лютий » 21 » Питання видобутку нетрадиційного газу в Україні - можливість маніпулювання громадською думкою
Питання видобутку нетрадиційного газу в Україні - можливість маніпулювання громадською думкою
10:40

Україна належить до країн, економічний розвиток яких значною мірою стримується нестачею власних енергоресурсів. Тому останніми роками Україна все активніше займається питаннями енергодиверсифікації. Однією з складових цього процесу є розробка нових родовищ, зокрема видобуток нетрадиційних видів газу (сланцевий газ, метан вугільних родовищ, газ щільних колекторів тощо). Привабливим є факт формування покладів сланцевого газу в межах більшої частини території України, а також наявність розвиненої мережі газопроводів, які можуть забезпечити оперативну доставку видобутого газу. Крім того, це виключає витрати значних коштів для будівництва нових трубопроводів.

Нещодавно в актовому залі дитячої школи мистецтв м. Буська відбувся інформативно-роз’яснювальний семінар, який організувала компанія «Шеврон Україна» для представників Буського, Золочівського та Перемишлянського районів. У семінарі на тему «Виробництво природного газу з сланцевих порід» взяли участь голова Буської районної державної адміністрації, голова районної ради, їх заступники, голова представництва «Шеврон» в Україні Пітер Кларк, інші представники цієї компанії, голови місцевих рад, громадськість, представники політичних партій зокрема голови Буської районної організації Народної Партії Ярослав Максим та Золочівської -  Богдан Рискальчик.

Учасники семінару в ході презентації переглянули відео ролик про виробництво сланцевого газу, ознайомилися з загальною інформацією, яка пов’язана з його видобутком, охороною навколишнього середовища, досвідом компанії при розробці родовищ у США та Польщі. Під час 4-годинного семінару його учасники обмінялися думками та отримали відповіді на запитання.

Про проблематику  видобутку сланцевого газу на Львівщині та загалом ми попробували почути від наших голів партійних організацій, що взяли участь у роботі семінару.

На думку Ярослава Максима питання розвідки та видобутку нетрадиційного газу в Україні несе загрозу підвищення соціальної напруженості та можливості маніпулювання громадською думкою. Твердження, що технологія видобутку є настільки шкідливою, що від нього слід відмовитися не відповідає дійсності.

З основних причин не сприйняття в Україні місцевим населенням видобутку нетрадиційного газу можна виокремити декілька, а саме: висока «заполітизованість» питань енергетичного забезпечення, що спонукає зацікавлені сторони створювати «необхідні громадські настрої»; недостатня прозорість у питаннях технологій розробки окремих компаній-претендентів, відсутність досвіду роботи в Україні; непоінформованість населення та неурядових організацій, яким легко насаджуються пропагандистські стереотипи; відсутність відповідної роз'яснювальної та науково - експериментальної роботи щодо проблематики нетрадиційного газу з боку центральних органів влади як у роботі з органами місцевого самоврядування та установ НАН та МОН України, так, власне, і з громадянами та неурядовими організаціями; відсутність належного масового інформування населення в місцях потенційних розробок з боку компаній-претендентів на надрокористування, а також з боку офіційних урядових структур – зазначає Богдан Рискальчик.

Перспективи розвитку нетрадиційних джерел вуглеводнів у вирішальній мірі залежать від вирішення екологічних проблем, які супроводжують розвиток такого типу виробництв. Тому необхідно чітко уявляти комплекс екологічних та соціальних наслідків і економічних вигод для побудови максимально ефективної політики у цій сфері – продовжив Ярослав Максим.

Значна різниця в оцінках запасів як загальних, так і технічно доступного сланцевого газу свідчить про недостатню вивченість цього питання та необхідність ретельного наукового супроводу процесу видобутку сланцевого газу з застосування найсучасніших технологій.

На думку наших голів партійних організацій, що взяли участь у роботі семінару, необхідно проводити активну випереджальну компанію інформування місцевих громад щодо переваг та ризиків процесу розвідки та видобутку сланцевого газу. Органи місцевого самоврядування повинні отримувати повну та достовірну інформацію щодо цього питання та, відповідно до Законів України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про екологічну експертизу», «Про місцеве самоврядування» та Постанови КМУ «Про затвердження Порядку залучення громадськості до обговорення питань щодо прийняття рішень, які можуть впливати на стан довкілля» забезпечувати формування усвідомленої позиції місцевих громад.

Загалом, в умовах наближення до вичерпання не відновлювальних життєзабезпечуючих природних ресурсів в світі питання вирішення проблеми забезпечення енергетичними ресурсами шляхом використання складних ресурсоємних маловипробуваних технологій потребує серйозного всебічного аналізу та ретельного наукового супроводу на всіх етапах перебігу процесу.

 

Прес-служба Львівської обласної

організації Народної Партії

Переглядів: 383 | Додав: narodnalviv
Copyright ЛОО Народної Партії © 2024