ЛЬВІВСЬКА РЕГІОНАЛЬНА ОРГАНІЗАЦІЯ НАРОДНОЇ ПАРТІЇ
Четвер, 02.05.2024, 15:41
Меню сайту

Форма входу

Календар новин
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728

Пошук

Корисні посилання

Статистика

Всього онлайн: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2013 » Лютий » 25 » Михайло Сятиня: "Закон про ліцензування імпортних ліків відкриває можливості для монополізації фармацевтичного ринку"
Михайло Сятиня: "Закон про ліцензування імпортних ліків відкриває можливості для монополізації фармацевтичного ринку"
11:21

З 1 березня цього року набуває чинності Закон України №5038-VI «Про внесення змін до деяких законів України про ліцензування імпорту лікарських засобів та визначення терміна «активний фармацевтичний інгредієнт», який значно ускладнить процедуру ввезення в Україну ліків іноземного виробництва. Про наслідки введення в дію цього документа ми попросили розповісти доктора фармацевтичних наук, професора, заслуженого працівника охорони здоров’я України, завідувача кафедри організації та економіки фармації Національного медичного університету ім. О.О.Богомольця Михайла Луковича Сятиню.

 - Цей закон не на часі, і взагалі ще тривалий час ніякого ліцензування не потрібно робити. Для цього існує реєстрація у Фармцентрі вітчизняних чи іноземних медичних препаратів, яка дозволяє застосування ліків на території України. Зазначений закон, на мою думку, має три негативні наслідки.

По-перше, закон відкриває можливості для монополізації фармацевтичного ринку та несе загрозу здоров’ю хворих людей, які повністю залежні від ліків іноземного виробництва.

По-друге, після набуття чинності цим законом відбудеться стрімке (протягом двох-трьох місяців) підвищення цін на ліки. І хто б там не гарантував, що ціни не будуть підвищені, це неправда. Адже умови ліцензування, про які, на жаль, ще ніхто не знає, бо вони не оприлюднені, але днями вже прийняті Кабінетом Міністрів України, свідчать про те, що ціни на медикаменти зростуть. Візьмемо, наприклад, той чи інший препарат, він має свою серію, за яку необхідно буде платити, відповідно до нових вимог, затверджених Кабміном, 30 тисяч гривень. Зрозуміло, що ці витрати будуть закладені у вартість медикаментів. Новим законом також порушуються права людини, оскільки її обмежують у виборі того, якими медичними препаратами лікуватися і нав’язують ліки лише вітчизняного виробництва, що є прямим лобіюванням інтересів окремого виробника. Під час вибору медичних препаратів на першому місці має бути безпечність, на другому – ефективність препарату і вже на третьому – його ціна. Як лікар, я маю лікувати людей якісними та ефективними медпрепаратами, а не тими вітчизняними аналогами, які є. Варто зауважити, що жоден вітчизняний фармацевтичний завод не відповідає вимогам міжнародних організацій. Якщо ж наші медикаменти відповідають європейським та міжнародним стандартам, тоді чому їх неможливо реалізувати, скажімо, у Франції? У нас чудові відремонтовані фармацевтичні заводи, але сама система виробництва медпрепаратів не відповідає європейським і світовим вимогам.

І по-третє, багато препаратів, що не виробляються на території України, перейдуть у тінь, що призведе до значного підвищення цін на них.

 

Записала Леся Кіхно

Переглядів: 391 | Додав: narodnalviv
Copyright ЛОО Народної Партії © 2024