ЛЬВІВСЬКА РЕГІОНАЛЬНА ОРГАНІЗАЦІЯ НАРОДНОЇ ПАРТІЇ
П'ятниця, 19.04.2024, 10:22
Меню сайту

Форма входу

Календар новин
«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Пошук

Корисні посилання

Статистика

Всього онлайн: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2012 » Травень » 24 » Львівщина впорядковує аграрний сектор
Львівщина впорядковує аграрний сектор
15:45

Для вдосконалення агропромислового розвитку та поліпшення рівня життя сільського населення у Львові почали розробляти аграрний паспорт області. Як зазначив голова Яворівської районної партійної організації Народної Партії, член виконкому Львівської обласної організації Народної Партії, начальник головного управління агропромислового компелксу Львівської облдержадміністрації Роман Верещинський, аграрний паспорт дозволяє відстежувати динаміку трансформаційних процесів у виробничій та соціальній сферах на селі, основні показники агропромислового виробництва області, динаміку виробничо-ресурсного потенціалу сільських адміністративних районів області, які є базою для розробки обласної та районних програм соціально-економічного розвитку сільських територій.

                                                                        

 За словами Роман Андрійовича, аграрний паспорт – це об’ємний зведений документ, що містить комплекс показників, які характеризують соціально-економічну ситуацію, наявність та використання земельних ресурсів, результати виробничої діяльності  сільськогосподарських підприємств усіх організаційно-правових форм, матеріально-технічне забезпечення виробництва. Аграрний паспорт включає 36 табличних матеріалів і формується щороку станом на 31 грудня звітного періоду в паперовому та електронному варіанті.

 З метою нарощування реалізації продукції, стабілізації цін на аграрному ринку та  задоволення потреб населення сільськогосподарською продукцією в районах області, містах обласного значення та Львові проводяться регулярні ярмарки. «В області проведено 180 продовольчих ярмарків з продажу сільськогосподарської продукції та продуктів її переробки, де було реалізовано 1218,58 тонни сільськогосподарської продукції на суму 7392,6 тис. гривень. Найбільше ярмаркових заходів було проведено у Буському, Городоцькому, Дрогобицькому, Золочівському, Пустомитівському, Сколівському, Сокальському та Старосамбірському районах Львівської області. Аналіз цінових спостережень засвідчує про значну ефективність ярмаркових заходів. Рівень роздрібних цін на ярмарках, які відбулися, є нижчим - на 10-15 відсотків від середніх цін, які склалися в торгових мережах та на ринках в області», - каже Роман Андрійович.

Сьогодні на Львівщині понад 50 % м’яса та понад 94 % молока виробляється саме в індивідуальному секторі. Роман Верещинський наголошує на важливості підтримки не лише великих агрохолдингів, що простежувалося у попередніх роках, але й актуальності цьогорічного наголосу на одноосібні господарства. Наприкінці квітня Кабмін прийняв рішення про надання грошових дотацій селянам на утримання великої рогатої худоби (ВРХ).   

«Це - хороший крок для того, щоб стабілізувати галузь тваринництва та збільшити поголів’я. Важливо, що така допомога дозволить частково компенсувати фінансові затрати на вирощення та утримання худоби. Тому можна говорити про те, що 2012 рік буде пріоритетним в галузі тваринництва. Виплата спеціальних дотацій здійснюється фізичним особам за утримання ними молодняку ВРХ. За молодняк ВРХ віком від 3 до 5 місяців – 250 грн. за голову, віком від 6 до 8 місяців – 500 грн. за голову, від 9 до 11 місяців – 750 грн. за голову. Для отримання коштів селянам достатньо буде подати копію паспорта, ідентифікаційний номер, паспорт великої рогатої худоби та номер рахунку у банку для того, щоб можна було отримати оці компенсації. Нині в області налічується 157 тис. голів великої рогатої худоби, що перебуваються у господарствах різних форм власності. Можна спрогнозувати, що близько 80 тис. телят претендуватимуть на дотацію», – зазначив Роман Верещинський.

 Актуальним залишається питання матеріально-технічного забезпечення фермерів. За словами Романа Андрійовича, одному фермеру потрібно викласти майже 500-700 тис. грн. на купівлю сільськогосподарської техніки: трактор, сівалка, плуг, культиватор. Нині використовується 582 тис. га землі по області, 140 тис. га не знайшли свого господаря. Якщо будуть створені машино-тракторні станції, які би допомагали фермерам обробляти землю, то більше створюватиметься фермерських господарств та менше простоюватиме землі. На моє запитання щодо допомоги фермерам в технічному оснащенні, Роман Верещинський розповів:

 - Діє державна програма підтримки фермерських господарств, якою передбачено пільги на придбання першого трактора, першого комбайна, першого автомобіля новоствореними господарствами, підтримка тих, хто займається тваринництвом. В обласному бюджеті закладені кошти на підтримку не лише фермерських, але й реформованих господарств, одноосібних господарств. Передбачено 1 млн. грн.. як компенсація відсоткової ставки по кредитам. Також діє державна програма, яка відшкодовує дві ставки Нацбанку – 15,5 %. Приміром, якщо банк надав кредит під 19 %, то 15,5 % буде відшкодовуватися державою. Діє програма підтримки галузі тваринництва, яка окреслена сумою 4,8 млн. грн.., з яких 2,1 млн. грн.. піде на збільшення племінних генетичних ресурсів та відшкодування до 50 % витрат. Розроблені програми для тих осіб, які тримають 4 і більше корів, та передбачено 1,8 млн. грн.: по 500 грн. на кожну корову. 700 тис. грн.. передбачено в бюджеті на придбання племінних теличок у фермерів. 200 тис. грн.. в обласному бюджеті  передбачено на створення заготівельного кооперативу.

 Попри складнощі, в області констатують збільшення інвестицій. Цьогоріч оброблять на 20 тис. га землі більше, ніж за минулий рік. Погодно-кліматичні умови  Львівщини сприяють припливу інвесторів. За словами Романа Андрійовича, переважають інвестиції в галузь рослинництва: посів зернових культур, технічних культур. „Все більше інвесторів виявляють бажання займатися технічними культурами: сіяти ріпак, соняшник. Проте вони мають дотримуватися сівозмін. Приміром, ріпак можна повторно сіяти на тому ж місці не раніше, ніж через 4-5 років. Картопле-овочева група залишається на певному рівні. Більше площі відводиться під садівництво. З нових культур, які з’явилися в нашому регіоні кілька років тому – соняшник. В цьому році майже 2 тис. га посіяно соняшника на Львівщині. Є переробні підприємства, які виробляють олію. Загалом ми очікуємо цьогоріч до 2-3 млрд. дол. інвестицій в АПК Львівщини”, - підкреслив Роман Верещинський.

 Мілана ЗЛАТОВІЧ,

фото автора      

      

Переглядів: 540 | Додав: Milana
Copyright ЛОО Народної Партії © 2024