У
Львівській області продовжується традиція продовольчих ярмарків з реалізації
сільськогосподарської продукції та продуктів її переробки. Аналіз цінових
спостережень засвідчує про значну ефективність зазначених заходів. Рівень
роздрібних цін на ярмарках, які відбулися, є нижчими на 5-10 % від середніх
цін, які склалися в торгових мережах та на ринках в області в цілому. Начальник
головного управління агропромислового розвитку Львівської облдержадміністрації,
член Народної Партії Роман Верещинський почав розмову з нашою кореспонденткою з
оголошення показників виробництва валової сільськогосподарської продукції.
-
Романе Андрійовичу, якими показниками
можете похвалитися Львівщина?
-
Якщо говорити про індекси виробництва валової сільськогосподарської продукції, то за підсумками 10 місяців 2012
року становить 103,7 % (до минулого року). В тому числі продукції рослинництва
– 104,7%, тваринництва – 102,3%. Хочу зазначити, що це – непоганий показник,
адже минулий рік був найврожайнішим за останні кілька років. Працівники
показали, що вони можуть працювати ще краще, ніж минулоріч.
-
Чи спостерігатиметься здорожчення
продукції?
-
Враховуючи валові показники виробництва картоплі – понад 1,8 млн. тон,
понад 500 тис. т овочів, сьогодні немає підстав для подорожчання овочевої
продукції. Нині є достатньо резервів в аграрному фонді борошна. Нашій області
щомісячно виділяється 2 153 т пшеничного борошна, майже 400 т житнього
борошна. Цього достатньо для того, аби ціни на соціально-захищені сорти хліба
не зростали. Можливе підвищення цін на здобні сорти хліба. 40-50% собівартості
виробництва хліба складає борошно, а решта – такі складові, як електроенергія,
газ, транспортні видатки, зарплата, паливно-мастильні матеріали. Приміром, ми
бачимо подорожчання енергоносіїв, що може позначитися на ціні хліба.
-
А як щодо овочів?
-
Овочева група завжди носить сезонний характер. Через місяць-два можливе
лише незначне подорожчання, адже валові показники виробництва овочів звмозі
додовольнити потреби області.
-
Чи будуть збільшуватися ціни на
м’ясо? Чому вартість сала нині подекуди вища за м’ясо?
-
Фермери воліють вирощувати напівм’ясні породи
свиней. Щоби мати чисте сало, треба розводити спеціальну породу свиней -
Полтавську, якої все менша кількість залишається. М’ясо з напівм’ясної породи свиней користуєтсья більшим попитом: як
на ринках, так і на переробних
підприємствах.
-
На Львівщині проводяться
традиційні ярмарки. Який об’єм продукції було реалізовано? Що ярмарки дають споживачам?
-
Впродовж листопада 2012 року на Львівщині було проведено 57 продовольчих
ярмарків, на яких реалізовано 434,71 т сільськогосподарської продукції та
продуктів її переробки на загальну суму 1,9 млн. грн. Загалом з початку 2012
року в області проведено 556 продовольчих ярмарків, де було реалізовано 3366,4
т продовольчих товарів на суму 22,1 млн. грн. Найбільше ярмаркових заходів
проводиться у Бродівському, Буському, Городоцькому, Дрогобицькому,
Золочівському, Перемишлянському та Пустомитівському районах. У порівнянні з
початком жовтня 2012 р. спостерігається
тенденція до зниження цін на овочеву продукцію, а саме: на картоплю – 9,1%,
моркву – 19,1%, буряк – 21,1 %, капусту – 36,0 %, цибулю – 22,3%, а також на
цукор – 4,2 % та олію соняшникову – 1,1 %. На грудень заплановано провести 46
ярмаркових заходів з реалізації сільськогосподарської продукції, де покупці
матимуть можливість придбати продукцію за цінами виробника. Ярмарки – це
хороший захід, на якому споживачі можуть придбати сільськогосподарську
продукцію зі знижкою 5-10 % від рівня роздрібної ціни, яка нині є в
торгівельній мережі. В нашій області діє потужний ринок «Шувар», на якому
представлений широкий асортимент продукції. Ярмарки допомагають виробникам
максимально наблизитися до споживачів напряму, без посередників.
Мілана Златовіч,
фото автора