ЛЬВІВСЬКА РЕГІОНАЛЬНА ОРГАНІЗАЦІЯ НАРОДНОЇ ПАРТІЇ
Неділя, 05.05.2024, 14:23
Меню сайту

Форма входу

Календар новин
«  Червень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Пошук

Корисні посилання

Статистика

Всього онлайн: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2012 » Червень » 22 » Як Львів перетворився на Лемберг
Як Львів перетворився на Лемберг
10:50

 

Старовинне місто Лева першим серед українських міст відкрило двері своєї фан-зони для вболівальників чемпіонату по футболу «Євро-2012». Допоки вітчизняні політики вирішують мовне питання, Львовом шириться німецька. Та це й не дивно, адже близько 15 тис. вболівальників приїхали до Львова саме з Німеччини, аби підтримати свою збірну на двох відбірних матчах групи В. Їм на противагу прибуло майже 6 тис. португальців. Загалом у перші дні єврочемпіонату в місті побувало близько 60 тис. туристів.    

Напередодні Євро-2012 Україна користувалася особливою увагу європейських ЗМІ, зокрема виділялися публікації в німецьких виданнях. В Медіа-центрі «Львів 2012» акредитувалося майже 530 журналістів, з них –150 закордонних, переважну більшість яких складали німецькі журналісти. Левову частку в своїх статтях вони надають розповідям про історичне минуле Львова, про культурні традиції та сучасне життя. Однією з таких причин є той факт, що Національна збірна Німеччини два відбіркових матча проводить саме у Львові. Німецька газета «Bild» дещо скептично пише про місто в статті «Львів буде голоснішим за ПАР». Так автор натякає на гучні укра\їнські «фан-дудки», звуковий діапазон яких перевершує відомі вувузели на чемпіонаті світу в ПАР. Також журналіст дав незадовільну оцінку атмосфері, що панує в місті: на відміну від пам’ятників, які встигли причепуритися до чемпіонату, українські вболівальники не поспішали одягати футбольні форми. Натомість інша німецька газета «Frankfurter Allgemeine Zeitung» називає місто Лева "середньоєвропейською скринькою скарбів». В тій же статті журналісти називають Львів – центром демократичного руху: «І якщо спортивний переможець чемпіонату ще не визначений, то з точки зору відбудови та рекострукції однозначним переможцем є Львів...»

Провідний європейський журналіст Герхард Гнаук з німецької газети «Die Welt» поділився з «Народною», що не вперше відвідує Львів та не перестає дивуватися гостинності українців. Окрім футбольних баталій, його цікавлять історичні віхи спорту Галичини, культурна програма, що передбачена для вболівальників чемпіонату. Зокрема, у Фоми, лідера гурту «Мандри», Герхард наполегливо допитувався: «За яку команду ви вболіватимете, якщо на полі гратимуть Німеччина та Росія? А якщо збірні Німеччини та Польщі і чому?»

 Журналіст Їрка Грааль з берлінської газети «Neues Deutschland» більше уваги в своїх публікаціях приділяє німецькій збірній та всьому, що відбувається навколо футболу. «Це – мій перший візит до України та до Львова. Чимало німців не знають, наскільки українці приязні та відкриті люди, в міста сповнені красивої архітектури та історії. Я побачив, що Львів – європейське місто. Мушу відзначити, що ваші жінки та дівчата дуже вродливі. Загалом, українці мене вразили гостинністю, привітністю. Якщо в мене виникають питання, що на них радо відповідають та допомагають ваші волонтери. В своїх публікаціях я обов’язково відзначаю саме людський факт, що присутній в місті. Також пишу статті про історію вашого міста, про його найвизначніші пам’ятки та події», - поділився з нашою кореспонденткою Їрка Грааль. Стосовно оцінки шансів збірних на перемогу, то німецький колега зауважив: «Звичайно, мені хотілося би, аби виграла наша збірна. Проте суперники настільки сильні, що важко щось прогнозувати. Наша збірна дуже сильна і гарно грає. Стосовно вашого футболу, то знаю про команда «Динамо», яка дуже популярна в Європі. Серед перших імен не можу не назвати метра українського футболу зі світовим ім’ям Валерія Лобановського. З гравців знаю Шевченка, Тимощука, Вороніна».

Про прихід та початок «Євро-2012» до Львова сповіщали не тільки ЗМІ, але й чисельні туристи із національною символікою. Їх немов магнітом тягнуло до фан-зони, що розташувалася на центральному проспекті Свободи. В перший день фан-зону відвідало 10 тис. вболівальників, а 9 червня за матчем вже спостерігало близько 30 тис. Попри запеклі футбольні баталії вболівальники збірних були напрочуд толерантними та приязними одне до одного. Прогулюючись центральними вуличками, можна було неодноразово почути, як фани португальської та німецькох збірних обмінювалися вигуками: «Дойчленд! – Португал!» Німецькі фани з розмальованими обличчями та цікавими капелюхами розціловували дівчина-фанатку Португалії.

Варто відзначити, що німецькі вболівальники були активнішими та яскравішими, більш танцювальнішими та музичнішими. Вони прикрашали національними прапорами балкони (в помешканнях, де зупинилися) на центральній площі Ринок – якраз навпроти міської ради. Фани приземляються вже з атрибутикою та в одязі національних збірних. Серед усіх помітно виділяється вболівальник збірної Німеччини Майкл, одягнений в костюм «а-ля Гойко Мітіч (Югославський актор, що грав індіанців та мешкає в Німеччині. - Авт)». Майкл виявився не особливо балакучим та практично не позував, коли його фотографували: «Ми сподіваємося, що перший гол, забитий у Львові на єврочемпіонаті, принесе в подальшому перемогу нашій збірній. Я щасливий перебувати зараз у Львові. Мені дуже смакує ваше пиво, яке дешевше від німецького».

Практично усі іноземці відзначали, що ціни на продукцію у фан-зоні низькі. Щоправда, для львів’ян такі ціни видавалися завищеними. Приміром, півлітра пива у фан-зоні можна було придбати за ціною 20 грн., а морозиво – по 10-15 грн. В найближчому магазині, одразу ж біля фан-зони продукти коштують втричі дешевше. Подібна ситуація і з футбольними сувенірами: вартість футболок сягає у фан-зоні 400 грн., шарфи – 150 грн., а значки, брелки, магніти – по 50 грн., в той час як на лотках поблизу фан-зони футболка коштує 175 грн., шарф – 60-75 грн., а магніти – від 6,9 грн.    

За інформацією рестораторів, найбільше закладів харчування відвідало португальців, німців та поляків. Замовляли найчастіше українські страви: борщ, деруни, котлета по-київськи. Кожен відвідувач випив щонайменше по півтори літри пива. Німці найчастіше замовляють пиво, ковбаски, піцу, а туристи загалом активно беруть їжу та напої із собою. Якщо кава у фан-зоні коливається в межах 10-15 грн. за порцію, то ресторани пропонували американо, капучино та еспрессо – по 20-30 грн. Загалом, львівські ресторани відвідало в 3-4 рази більше туристів, ніж зазвичай. Щодо готелів, то вільними залишалися близько 12% місць на дні матчів та близько 20% - у хостелах. Повністю заповненими були близько 10 готелів.

 

Мілана Златовіч,

Фото автора 

Переглядів: 419 | Додав: Milana
Copyright ЛОО Народної Партії © 2024