ЛЬВІВСЬКА РЕГІОНАЛЬНА ОРГАНІЗАЦІЯ НАРОДНОЇ ПАРТІЇ
Четвер, 02.05.2024, 15:50
Меню сайту

Форма входу

Календар новин
«  Серпень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Пошук

Корисні посилання

Статистика

Всього онлайн: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2009 » Серпень » 3 » Володимир Литвин: «Єдина церква була би благом для України»
Володимир Литвин: «Єдина церква була би благом для України»
11:00

     Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у неділю в Севастополі взяв участь у заходах, які відбуваються у рамках візиту до Криму Патріарха Московського та Всієї Русі Кирила. «Сьогодні Патріарх у своїй проповіді сказав те, що кожен з нас думає, що кожен з нас відчуває і чого кожен з нас прагне, - В. Литвин поділився з журналістами на їхнє прохання своїми враженнями від літургії, яка відбулася на території Свято-Володимирського собору в Херсонесі. Головне, що він виніс з промови Кирила, за словами керівника українського парламенту, був заклик до того, «щоб ми мали ідеал, щоб думали, над тим, як нам жити не в роз’єднанні, а єдності, щоб не вибудовували лінію на пошук ворогів». «Ті слова, які йшли від душі патріарха, перекликаються з думками кожної людини, коли вона на одинці з собою, коли замислюється, коли дає собі оцінку. Це дуже важливо для об’єднання на духовній, православній основі. Оскільки, я впевнений, це те, що потрібно сьогодні, буде потрібно завтра і буде потрібно завжди», - наголосив Володимир Михайлович.


     На запитання журналістів про те, яких цінностей бракує сьогодні в нашому суспільстві, В. Литвин відповів: «Віри, культури, терпимості, толерантності, взаєморозуміння, взаємопідтримки. Це те, що сьогодні дуже потрібно. Тим більше, що світ стає жорстокішим, глобалізується, і будуть виживати ті країни і суспільства, які мають духовну «подушку», духовну основу, про яку ми сьогодні з вами говоримо». Він зауважив, що проповідь патріарха була повчальною і водночас простою і зрозумілою. «Як, наприклад, слова про те, що коли люди збираються і починають про когось казати погані речі, їм здається, що вони знаходять спільну мову та консолідуються. Але не на цьому нам потрібно будувати життя. Ми маємо відмовитися від такої практики. Хоча, на превеликий жаль, вона пустила глибокі корені, у нас завжди намагаються знайти ворогів. Ми часто шукаємо ворога ззовні, але, як правило, не оцінюємо себе самих», - зауважив Володимир Литвин.


     Він висловив упевненість у тому, що єдина церква була би благом для України, оскільки єдина, канонічна, православна церква «могла б відіграти велику консолідуючу і духовну роль у нашому житті». Але при цьому Володимир Литвин висловився категорично проти «адміністративних наскоків, директивних підходів та намагань створити, по суті, державну церкву». На його думку, це може призвести до поглиблення протистояння та розколу. «Я виходжу з того, що політикам треба заборонити втручатися в ці питання. Єдина церква – це справа віруючих, це справа тільки пастви та церковних ієрархів, це їхнє усвідомлення та їхня воля. Якщо в цьому питанні буде допущено перегин, а тим паче якщо переможе принцип політичного примусу, ми матимемо доволі негативні наслідки. Але я впевнений, що до цього не дійде. Усе має відбуватися послідовно і своєчасно й відповідати православним канонам», - переконаний В. Литвин. 


     Відповідаючи на запитання, чи сприятиме візит Патріарха Кирила оздоровленню українсько-російських відносин, Володимир Литвин заявив: «Я на це дуже розраховую». «У нас має бути сьогодні принаймні релігійна, духовна основа для взаємин, якщо політики не можуть говорити нормальною мовою – мовою діалогу та своєї історичної відповідальності, – наголосив Володимир Литвин. - Я виходжу з того, що пасторський візит повинен сприяти покращенню взаємин між Україною та Росією. Єдине, чого б я не хотів, - щоб українські політики намагалися вичавити з нього максимум для себе напередодні президентської кампанії. Не варто політизувати цей візит, а потрібно слухати, думати та вести діалог». 


Прес-секретар Голови Верховної Ради України

Переглядів: 503 | Додав: narodnalviv
Copyright ЛОО Народної Партії © 2024