ЛЬВІВСЬКА РЕГІОНАЛЬНА ОРГАНІЗАЦІЯ НАРОДНОЇ ПАРТІЇ
П'ятниця, 26.04.2024, 23:32
Меню сайту

Форма входу

Календар новин
«  Липень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Пошук

Корисні посилання

Статистика

Всього онлайн: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2009 » Липень » 23 » Зацікавити регіони працювати на повну силу, а не чекати дотацій
Зацікавити регіони працювати на повну силу, а не чекати дотацій
09:55

     Учора Голова Верховної Ради України Володимир Литвин побував з робочою поїздкою на Дніпропетровщині. Головну увагу він приділив спілкуванню з людьми — зокрема, з жителями Жовтих Вод і П’ятихаток. Бо саме такі зустрічі, зізнався журналістам, додають йому сил і впевненості у тому, що треба зробити все, аби змінити ситуацію, — далі так тривати не може.

     А в Дніпропетровську, перед Будинком спілок, де відбулася прес-конференція керівника парламенту зустріли пікетувальники, які вимагали «очистити Народну партію від корупціонерів». Поспілкувавшись з ними, Володимир Литвин зауважив, що конкретних звинувачень не почув, а міський голова П’ятихаток, проти якого мітингували люди, до Народної партії немає жодного стосунку. 

     Однак пообіцяв, що сприятиме, і особисто, і з допомогою контролюючих структур, вирішити ситуацію, аби Олег Мовчан, якого у судовому порядку визнали винним у отриманні хабара, був відсторонений від виконання обов’язків міського голови.

     Обговорюючи проблеми області, Володимир Литвин зазначив, що однозначно треба оголошувати її зоною екологічного лиха. «Область, яка раніше складала славу не лише України і Радянського Союзу, сьогодні потребує відповідної уваги — це для мене очевидно, як Божий день. Переконаний, що у цей скрутний період така область має бути на першому місці і у Президента, і в уряду, і у Верховної Ради», — наголосив він. Бо тут — 16% промислового виробництва України, і якщо лише констатувати його падіння й нічого не робити для розвитку внутрішнього ринку, налагодження нормальних відносин із країнами, які брали нашу продукцію, то жодні добрі наміри країні не допоможуть.

     Ми не обійдемося без того, що у нас будуть регіони-донори і депресивні області, зауважив В. Литвин, відповідаючи на запитання кореспондента «Голосу України», але ми маємо зацікавити і тих, і інших заробляти кошти. І новий Бюджетний кодекс, який, на його думку, треба приймати якнайшвидше, бо на 95% він позитивний, — це крок до того, щоб зацікавити регіони працювати на повну силу, а не чекати дотацій. Бо зараз багато хто живе за принципом: що менше працюєш, то більше отримуєш від держави.

     Відповідаючи на запитання про кадровий потенціал області, В. Литвин відзначив, що Дніпропетровщина завжди славилась своєю кадровою школою. Він висловив впевненість, що на високі посаді у центральній владі потрібно призначати людей, які мають вагому базу та досвід. «На превеликий жаль, останнім часом розповсюдилась практика, при якій керівниками центральних органів влади часто призначаються люди, у чиїх трудових книжках перший запис — міністр, — зауважив В. Литвин. — Не дивно, що рівень влади в країні дуже низький. Квотний принцип доведено до безглуздя».

     Щодо пільг, то Володимир Литвин висловився категорично проти того, щоб приймати «неотоварені» законопроекти. Він пропонує чесно сказати пільговикам, у яку суму держава може «оцінити» надані пільги і приплюсувати ці суми до пенсійних виплат. Але при цьому доведеться «по-живому» — на третину — урізати управлінський апарат. «Нині у нас друга стаття за видатками — це державне управління, — зазначив він. — Жодна країна такого не витримає. Тільки одних заступників міністрів попередній уряд увів 140 посад. Нинішній спочатку скоротив, але згодом майже усі знову відновив»...

     Україні треба розбудовувати інститути громадянського суспільства, вважає Володимир Литвин. Сьогодні вони не задіяні в організації життя країни, немає механізму відповідальності за ті оцінки і дії, які виказують громадські організації відносно органів влади. І всі вже звикли до цього: пікетуй, виступай, публікуй — ніхто уваги не звертає.

     Глава парламенту вважає за необхідне провести суцільну інвентаризацію майна, яке належить громадським організаціям і яке має використовуватися для виконання статутних потреб організацій — без права на приватизацію. Зараз, зауважив він, вноситься низка законопроектів щодо майна, зокрема, профспілок, і не виключено, що, перейшовши у державну власність, воно врешті-решт не опиниться у руках тих, хто поклав око на профспілкові приміщення, санаторії, бази відпочинку.

     «Я вже межу компромісів перейшов», — заявив голова парламенту. І додав, що «це вже не той Литвин, яких всіх намагався помирити і знайти вихід із становища, що багатьма сприймалося як слабкість». Тепер він готовий до рішучих дій і вірить у те, що люди переконаються: країні потрібен саме такий президент.

Тетяна Колядинська,

газета «Голос України» №135 (4635) від 23 липня 2009 року

http://www.golos.com.ua/Article.aspx?id=140119


Переглядів: 526 | Додав: narodnalviv
Copyright ЛОО Народної Партії © 2024