ЛЬВІВСЬКА РЕГІОНАЛЬНА ОРГАНІЗАЦІЯ НАРОДНОЇ ПАРТІЇ
П'ятниця, 19.04.2024, 02:34
Меню сайту

Форма входу

Календар новин
«  Липень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Пошук

Корисні посилання

Статистика

Всього онлайн: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2009 » Липень » 8 » Володимир Литвин: «Верховна Рада не буде працювати під ультиматуми»
Володимир Литвин: «Верховна Рада не буде працювати під ультиматуми»
10:35

     Голова Верховної Ради України Володимир Литвин на брифінгу заявив, що підтримуватиме всі пропозиції від депутатських фракцій щодо розблокування роботи парламенту за однієї умови: щоб Верховна Рада працювала. «Не буде відкриватися Верховна Рада під момент — чи то затвердження закону про фінансування підготовки до Євро-2012, чи то для прийняття рішення про зміни до закону про вибори Президента України», — сказав він. 

     — Або Верховна Рада буде працювати так, як їй належить, або вона не буде працювати взагалі. Я максимально намагаюся знайти компроміс і порозуміння, пропонував ряд варіантів, щоб парламент міг працювати. Але я так зрозумів, що сьогодні не можуть погодити це питання на самому «верху» ті, хто блокує трибуну, і так вони шукають інші приводи».

     Глава парламенту зауважив, що вирішив сам зібрати робочу групу з опрацювання змін до держбюджету в частині зростання соціальних стандартів, оскільки досі робоча група працювала непродуктивно. То один раз скликав робочу групу один співголова, потім інший, говорили-балакали, а серйозної роботи не було. В. Литвин запропонував робочій групі залучити до дискусії фахівців Міністерства соціальної політики та праці, Мінфіну та Мінекономіки і напрацювати механізми. А якщо до четверга не буде напрацьовано пропозиції, винести на розгляд парламенту проект закону, запропонований представниками Партії регіонів у первісному вигляді, і щоб Верховна Рада визначилася щодо прийняття цього закону.

     Разом із тим глава парламенту запропонував розглянути проект закону в авторстві Олега Зарубінського щодо встановлення прожиткового мінімуму і зарплати на наступний рік. Окрім того, В. Литвин нагадав, що до 2003 року Верховна Рада мала право приймати рішення і вносити зміни щодо встановлення прожиткового мінімуму і мінімальної зарплати, включаючи всі категорії громадян. Однак у липні 2003 року та в грудні 2006 року за поданням уряду було внесено зміни до закону про оплату праці та до Бюджетного кодексу, які обмежили повноваження Верховної Ради. І визначати рівень прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати стало виключно прерогативою Кабінету Міністрів. До того ж, ці нормативи встановлюються на весь бюджетний рік. «Тому сьогодні як фарисейство виглядає запекла боротьба за те, щоб ощасливити людей», — зауважив В. Литвин.

     По-друге, підкреслив глава парламенту, необхідно чітко визначити, за рахунок чого можна підвищити зарплати та пенсії, що це спричинить в Україні, враховуючи те, що сьогодні 80% економіки перебуває в приватних руках, скорочуються робочі місця, людей переводять у неоплачувані відпустки та на скорочений робочий день. «Зрозуміло, це спричинить величезний стрибок інфляції, і замість того щоб сьогодні стримати інфляцію й забезпечити своєчасну виплату зарплат, матимемо некеровані процеси», — вважає В. Литвин. До того ж, відзначив глава парламенту, перед цим треба внести зміни до закону про оплату праці та до Бюджетного кодексу, які зараз забороняють Верховній Раді змінювати розміри прожиткового мінімуму та мінімальних зарплат і пенсій.

     Відповідаючи на запитання журналістів, чи буде він закривати сесію парламенту, якщо його роботу так і не буде розблоковано, Володимир Литвин заявив: «Я не буду закривати сесію, вже збираються підписи для проведення позачергового засідання. А може, зараз ще провести інавгурацію нового Президента? Я за знаходження компромісів, щоб були реальні розрахунки. Якщо не можемо підвищити з 1 липня, давайте з 1 серпня, давайте підрахуємо, яка є сума коштів, і під цю суму будемо шукати рішення».

     Серед пропозицій глави парламенту, звідки взяти кошти, — обмежити максимальні пенсії, що дасть додатково шість мільярдів гривень, монополію у сфері виробництва алкоголю. «Це намагання вручити талон на галоші, а галош немає, як колись раніше бувало — талони давали, а отоварити їх було неможливо, — сказав В. Литвин. — А постановка питання — ви проголосуйте, а ми висунемо черговий ультиматум, прийняти в остаточній редакції закон про вибори Президента України, а потім буд е ще один ультиматум... Не буде працювати Верховна Рада під ультиматуми. Або вона не буде взагалі працювати, або нехай собі знайдуть іншого провідника. Досить. Критичну межу перейдено».

     Голова Верховної Ради також повідомив, що вже зареєстрував проект змін до закону про вибори Президента України про скорочення виборчої кампанії зі 120 до 90 днів і висловив переконання, що Президент підпише цей закон у разі його прийняття. Таке рішення, на думку В. Литвина, дозволить без гарячки підготувати до остаточного ухвалення проект закону про вибори Президента. Бо якщо президентська виборча кампанія стартує 19 жовтня, у Верховної Ради буде можливість у вересні ще спокійно, не під палкі гасла і заклики прийняти «більш-менш цивілізований» закон про президентські вибори.

     Водночас шанси на те, що парламент запрацює цього тижня, Голова Верховної Ради оцінив як проблематичні. «Я готовий на будь-яку політичну дискусію, з будь-якими політичними вождями, але вони бояться і не хочуть публічної дискусії, — наголосив В. Литвин. — Депутатів тримають у кріпаках». Саме тому він запропонував провести таємне голосування щодо нинішньої ситуації у Верховній Раді й готовності йти на дострокові парламентські вибори. І спрогнозував, що понад 400 депутатів висловляться за те, щоб парламент працював.


Олександра Кучерява,

газета «Голос України» №124 (4624) від 8 липня 2009 р.

http://www.golos.com.ua/Article.aspx?id=138585


Переглядів: 555 | Додав: narodnalviv
Copyright ЛОО Народної Партії © 2024