ЛЬВІВСЬКА РЕГІОНАЛЬНА ОРГАНІЗАЦІЯ НАРОДНОЇ ПАРТІЇ
П'ятниця, 19.04.2024, 12:31
Меню сайту

Форма входу

Календар новин
«  Червень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Пошук

Корисні посилання

Статистика

Всього онлайн: 3
Гостей: 3
Користувачів: 0

Головна » 2009 » Червень » 22 » Ексклюзивне інтерв’ю Голови Верховної Ради України, Голови Народної Партії Володимира Литвина телеканалу Інтер від 21 червня 2009 р.
Ексклюзивне інтерв’ю Голови Верховної Ради України, Голови Народної Партії Володимира Литвина телеканалу Інтер від 21 червня 2009 р.
11:26

     Голова Верховної ради України Володимир Литвин не виключає, що в Кабінеті міністрів і далі будуть звільнення. Проте він насамперед вважає, - слід рятувати економіку. 
     Як уникнути її краху? Яка влада зараз потрібна країні? Про те, коли відбудуться президентські вибори і про своє місце в них - Володимир Литвин розповів в ексклюзивному інтерв'ю "Подробицям тижня".
     Андрій Данілевич: Вітаю Вас, Володимир Михайлович!
     Володимир Литвин: Доброго здоров'я.
     Андрій Данілевич: Нинішні українські реалії це - критичний стан справ в економіці, це бюджет, який не виконується, це загроза нової газової кризи, це мільярдні боргові зобов'язання. У нинішній ситуації що може зробити Рада і ви, як голова Верховної ради, для того, щоб запобігти економічному краху країни?
     Володимир Литвин: Справді, економічна ситуація - жахлива. Соціальна атмосфера ще більш жахлива. Я в цьому переконався на тижні, перебуваючи на Харківщині і на Донеччині. Реальна ситуація приховується, бо влада не хоче визнати, що вона є повний банкрут. А тим паче - це добре видно на тому фоні, коли у нас потішна і позірна опозиція, яка виступає в ролі ображених і весь час мріє, що потрібно їй зробити, щоб вклинитися у владу. 
     Що потрібно зробити? Визнати, що оця боротьба приречених на рівні влади остаточно країну заганяє в безвихідь. Остаточно визначитись і в тому, що боротьба політиків, які нагадують ліліпутів з великими рейтингами, це шлях в нікуди. Бо за таких обставин , я переконаний, у нас і не відбудуться президентські вибори. А якщо вони відбудуться, то в нас не буде поля, не буде можливостей, не буде країни, щоб здійснювати своє президентство. Цілком очевидним є і той факт, що політичний авантюризм, безсовісність і непрофесіоналізм, а до цього ще варто додати і зробити особливий наголос - злодійство, зведені в ранг державної політики. 
     Далі країна рухатись так не може. Я вважаю, що треба про це сказати відкрито в повний голос і офіційно. Зрозуміло, що треба для цього, щоб визначити, принаймні, підходи і шляхи для виходу із ситуації. Обговорити ці проблеми на рівні всіх державних чинників. Спокійно, відповідально і не перегукуючись, наче погані сусіди, через паркан. Я переконаний, що треба повернутися до проведення такої зустрічі у ВР, де чітко і обєктивно визнати ті реалії, про які я щойно сказав, а головне окреслити невідкладний план, якщо хочете порятунку країни. Треба визнати, що сьогодні насамперед через такі дії влади усі, хто причетний до неї - ми маєми, по суті справи, катастрофічну обстановку в країні. Треба визначити, що робити, на чому сконцентрувати зусилля. Отой мінімальний рівень завдань, які необхідно здійснити, підвести під ці завдання відповідну фінансову базу і забезпечити кадрову. 
     Треба провести відповідне спеціальне надзвичайне, якщо хочте, засідання ВРУ, на якому б виступив президент України, на якому виступив би уряд, на якому прозвітував НБУ, на якому публічно зроблено оцінки і визначено план надзвичайних дій, бо сьогодні треба говорити про необхідність проголошення надзвичайної економічної ситуації в країні. Під це, на моє глибоке переконання, потрібно підвести кадрову основу. я глибоко переконаний, що обговорення цих питань, визначення завдань потрібно обговорювати відсторонившись від тих чи інших посад. і якщо потрібно, то сказати, що люди мають поступитися своїми місцями для тогго, щоб не допустити надзвичайних подій в Україні, потрібно сформувати фактично уряд національного порятунку. Те ж саме потрібно зробити на місцевому рівні і забути на цей період, я маю на увазі, як мінімум, на півроку про президентські кампанії про президентські вибори.
     Андрій Данілевич: Ви знаєте стан справ в країні і зараз ви констатуєте катастрофічний стан справ в економіці. Чому цього не визнають інші державні діячі, приміром, премєр-міністр, яка цього тижня заявила, що в Україніі криза, як мінімум, зупинилась?
     Володимир Литвин: Я переконаний, якщо ми сьогодні зведемо оцінки до того, що говорить премєр-міністр, що говорить президент, що говорить опозиція, що говорять представники, лідери фракцій - ми не вийдемо на діалог. Тому я переконаний, що треба визнати гірку правду, і я переконаний що не можна жити за принципом "день проіснували і слава Богу" і не можна жити за принципом "ще ніколи так не було, щоб ніяк не було, якось воно да буде". І коли не хочуть визнавати цих реалій, то саме діють за таким принципом, я вважаю, що сьогодні час, є той останній момент, коли потрібно провести отаку серйозну відповідальну розмову. Неприємну, бо відповідні будуть оцінки, але я переконаний, що далі при такому розвитку подій оцінки будуть виставляти люди і оцінки може виставляти вулиця, цього допустити не можна. 
     Андрій Данілевич: Неукомплектований уряд не може повноцінно виконувати свою функцію. Чому сьогодні міністри не можуть знайти спільної мови, чому сьогодні міністри не можуть знайти спільної мови з прем'єр-міністром? Цього тижня подав у відставку черговий міністр. 
     Володимир Литвин: А цього слід було очікувати. Бо якщо говорити про формальний підхід, що має бути повний склад уряду. Скажіть, будь ласка, а ефективність буде високою? От уряд нещодавно був у повному складі, у нас були і міністр фінансів, і міністр закордонних справ, і міністр оборони. а що, ефективна була робота на цих ділянках? Тому я переконаний, що зараз саме той момент, щоб чітко визначити, що відбувається, чітко визначити, що робити, щоб ми сказали, що потрібно робити. і саме той момент, коли треба серйозно провести кадрову чистку - насамперед в структурах виконавчої влади. Не за квотним принципом, а виходячи з того, що потрібно зробити. Я вважаю, що це повинен бути уряд, який буде виконувати фактично надзвичайні функції. І, можливо, треба подумати про відповідні і повноваження, але тут повинна бути спільна робота президента, уряду і ВРУ:
     Андрій Данілевич: Але все ж таки, якщо розглядати стосунки прем'єра з міністрами, що насправді відбувається? 
     Володимир Литвин: Результати спрощеного розуміння, що таке, по-перше, участь у владі, а, по-друге, це відсутність чіткої спільної програми дій, якщо її немає, зявляється імпровізаторство. Цілком очевидно, що члени уряду не знають свого маневру і своїх дій. До цього я додам непомірні амбіції, які підігріваються безпосередньо відповідними фракціями і групами підтримки, які стоять за кожним урядовцем. Все це призводить до того, що уряд не працює, як спільна команда, а вони працюють насамперед для того, щоб врахувати інтереси тої чи іншої політ фракції, яка їх направила в уряд, я вже не кажу про кричущу некомпетентність багатьох міністрів.
     Андрій Данілевич: Але ті міністрии, які йдуть, приміром, мінстр фінансів, він обґрунтовував свій відхід з Кабінету міністрів тим, що його позиція, фахова позиція, не збігалась з позицією прем'єр-міністра. Він пропонував непопулярні рішення, які потрібно впроваджувати в час економічної кризи. Проти, очевидно, виступала прем'єр.
     Володимир Литвин: Зрозуміло, що вона виступала проти, оскільки тодішній міністр фінансів Пинзеник, наскільки можу розуміти, не планував і не планує брати участь у президентській кампанії. А зрозуміло, що ті політичні діячі, які планують здобути найвищу посаду в Україні, вони сьогодні не погодяться на непопулярні дії. Але я повинен сказати, що у свій час, коли я виступав, у тому числі, критикував дії уряду, міністр фінансів з таблицями, з графіками розповідав, що в нас усе іде нормально, прогнозовано і цивілізованим шляхом, але очевидно усвідомив, що цей шлях якраз веде до глухого кута. Добре, що це усвідомлення відбулося пізно, ніж ніколи. Саме сьогодні момент забути про популізм і говорити про гіркі речі, і брати відповідальність за той стан в якому перебуває країна. 
     Андрій Данілевич: А фракція Блоку Литвина буде голосувати за відставку міністра транспорту і звязку Вінського? 
     Володимир Литвин: Я повинен сказати, що сьогодні можна проголосувати за велику кількість міністрів, не лише за відставку міністрра фінансів, міністрара транспорту і звязку, бо на моє глибоке переконання, сьогодні на посаді міністрів мають бути люди, які знають що таке галузь, які пропрацювали з первісної ланки і до центральних органів влади, яких люди знають, які не навязані людям, а я повинен сказати, що абсолютна більшість урядовців, це люди, які навязані сферам, в яких вони працюють і вони повинні своїм авторитетом, по-перше, здійснювати адекватні дії, а не проголошувати пустопорожні розмови про реформи. А, по-друге, вони своїм авторитетом повинні, якщо хочете, закрити ту чи іншу сферу нашого життя. 
     Андрій Данілевич: То з вашої відповіді я зрозумів, що ваш блок очевидно підтримає відставку Вінського?
     Володимир Литвин: І не тільки цю відставку, а головне, ми будемо вимагати і будемо стояти на тому, і я вважаю, що треба говорити не про персоналій сьогодні, а про єдиний системний, відповідальний підхід державний. 
     Андрій Данілевич: Ви якраз і прогнозували, що наступного тижня ще кілька міністерств можуть лишитися без своїх очільників. Ви все ж прогнозуєте, що можуть відбутися відповідні голосування і окремі міністри позбудуться своїх крісел? 
     Володимир Литвин: Це може бути як з ініціативи власне ВРУ, так і за ініціативою прем'єра. Я хочу вам сказати, що сьогодні знову ж таки треба поставити питання в такій площині про яку я щойно говорив. А потім сформувати фактично уряд, який буде виглядати, як уряд або національного порятунку, або національної злагоди, але цей уряд повинен бути практичних невідкладних дій. Відступати далі просто нікуди. 
     Андрій Данілевич: Зараз ви вкотре констатуєте те, що нинішній чинний уряд - він не здатен відповісти на ці виклики в економіці перед країною, але все ж таки БЛ, як частина коаліції, він теж несе відповідальність?
     Володимир Литвин: Звичайно. Ви ж розумієте прекрасно, що можна було б сховатися і говорити: ми попереджали, ми критикували, ми пропонували, а хтось ще повинен, крім всього іншого і працювати. І ми не формували цей уряд, це уряд президента, ще хочу раз наголосити - президента і нинішнього прем'єра. Але я повинен сказати, що як би ми не підставили свої руки фракція, якби я не погодився очолити ВРУ, то ситуація була б в країні набагато гірша. От і доводиться із поганого вибирати менш погане. 
     Андрій Данілевич: БЛ, як частина нинішньої коаліції несе відповідальність за діяльність чинного уряду. Ви зараз кажете, що потрібно сформувати уряд професіоналів, уряд порятунку. Можливо, якраз БЛ може зробити крок до формування такого уряду? В разі, якщо ви вийдете з цієї коаліції, тоді коаліції не буде, потрібно буде формувати нову і, відповідно, створювати новий уряд. І, можливо, він може стати тим урядом національного порятунку?
     Володимир Литвин: Це дуже спрощений підхід. Навіть якщо формально заявити про вихід із коаліції, то залишається 228 людей, за роз'ясненням КС коаліцію утворюють фракції, в нас є 2 фракції НУНС і БЮТ - 228 людей. Це по-перше. По-друге - будь-які виходи - це, по суті справи, величезна капітуляція, тому не за виходи я говорю - за те, щоб всі працювали, бо в ВР не може бути такого, що одна частина виключно критикує і нічого не пропонує. ПР запропонувала мінімальну зарплату і прожитковий мінімум підняти істотно. Я - за, за умови, що завтра оці ультимативні вимоги, вони будуть не лише законом, а вони будуть практично реалізовані, тому я ще раз хочу сказати, не голосні обіцянки. 
     Андрій Данілевич: Чому сьогодні не ухвалена дата президентських виборів? Ви самі зареєстрували відповідну постанову по призначенню виборів на 17 січня. Чи не свідчить це те, що розробляється ще якийсь сценарій до офіційної дати, до 17 січня? 
     Володимир Литвин: Відповідь очевидна. Справа в тім, що коли домовлялися про широку коаліцію, то там місця не було всенародним виборам президента, навіщо було дату встановлювать. Але ж перед цим проголосували 2 найбільші фракції дату, яка була неконституційна, вони це добре розуміли самі, що її КС відмінить. А це свідчить про те, що переговори закулісні тривали щодо того, яку Конституцію сформувати. Чому дату не встановили? Тому що не хочуть приймати рішення про конституційну дату 17 січня, бо всім є зрозумілим що рейтинги - ті, які сьогодні високі і тих кого пророчать Україні в провідники, вони цей рейтинг не утримують, їм треба наблизити дату і на піднесення, на злеті забрати владу. Через те і відбуваються подібного роду маніпуляції. Інших пояснень абсолютно немає. 
     Андрій Данілевич: А ви будете брати участь в президентській кампанії? Як кандидат в президенти?
     Володимир Литвин: Якщо не буде реалізовано ці пропозиції, про які я говорив, якщо в нас не відбудеться зрозумілого діалогу і не буде роботи нормальної. То я, по-перше, буду робити все, щоб утримати ВР а відтак більш-менш прогнозованість в країні в робочому стані. А, по-друге, буду брати участь у виборах, заявляю про це офіційно і буду апелювати до людей, до всіх хто думає, а в нас сьогодні думають всі люди, що треба вже нарешті подякувати тим хто вже мав можливість і мав абсолютну владу в країні по 2 рази. І тим, хто після виборів забезпечить черговий розкол країні, чергове зведення рахунків, черговий розподіл посад. 
     Андрій Данілевич: Новому президенту, хто б ним не став необхідно мати вкрай необхідну підтримку у ВР і вірогідність того, що новий голова держави просто змушений буде розпустити парламент дуже висока. Яка ваша думка з цього приводу?
     Володимир Литвин: Це абсолютно не факт. Треба буде знайти підстави. От якраз коли переможе один із двох, то якраз тоді буде війна в ВР. Бо половина зали буде в опозиції. Але ви, очевидно, підтвердите той факт і погодитесь, що ВР з грудня місяця запрацювала. Очевидно, треба навчитися працювати з тими хто є. А не намагатися під себе весь час підтягувати зручно. Ну можна тоді зробити всю ВР в якій будуть зручні люди. Зі зручними людьми добре святкувати, а працювати треба з тими, які будуть віддзеркалювати настрої людей і відповідним чином працювати. 
     Андрій Данілевич: І все ж таки нині країна занурюється в такі борги. Ви кажете, що основні політичні гравці - всі думають про президентську кампанію, якось намагаються заплющити очі на це все. Все ж таки наскільки велика загроза? Те, про що кажуть експерти того, що країна може просто опинитися некерованою, в хаосі. Що треба зробити, щоб вибори не відбулись, через те, що на них банально не вистачить грошей, і щоб це протиріччя між гілками влади не зруйнувало країну і не загрожувало територіальній цілісності. От, буквально перші 3 кроки, які зараз треба зробити?
     Володимир Литвин: Справа в тім, що зараз країна фактично розвивається за інерцією, я це бачу на місцях, це бачу в центрі. Оскільки боротьба тут, вона хвилями розноситься по всій країні, а частина керівників місцевих вичікують, залягли - хто переможе - щоб йому присягнуть одразу. Тому пропозиція зрозуміла і очевидна: я закликаю президента, прем'єра, Януковича, лідерів фракцій тут, в цьому приміщенні ВР провести відверте, максимально обєктивне обговорення, аналіз того, в якому стані опинилася країна. Чому вона опинилась, які в нас є резерви і можливості? Що ми можемо і що нам належить зробити. Визначити ці завідання, щоб вони логічно витікали одне з одного, провести спецзасідання ВРУ за участю президента, уряду, місцевих органів влади і публічно для всього народу дати оцінку, показати реальну картину. І знову ж таки оголосити ті завдання і нарешті сформувати відповідну владу. І до виборів звітувати результатами практичної роботи. Це те що лежить на поверхні і те, що є очевидним. В іншому разі це змагання боротьба за президентство - вони остаточно знищить країну. До речі, повинен сказати, що українських політиків до цього закликає весь світ, так що нам потрібні чергові міжнародні посередники? Я переконаний і стверджую і заявляю, що країна у 2010-му році 2004-го року не переживе. Тоді був запас міцності, який сформувала попередня влада яку тоді називали злочинною, сьогодні нічого вже не залишилось.


http://podrobnosti.ua/podrobnosti/2009/06/21/610746.html

Переглядів: 598 | Додав: narodnalviv
Copyright ЛОО Народної Партії © 2024