ЛЬВІВСЬКА РЕГІОНАЛЬНА ОРГАНІЗАЦІЯ НАРОДНОЇ ПАРТІЇ
П'ятниця, 29.03.2024, 12:24
Меню сайту

Форма входу

Календар новин
«  Травень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Пошук

Корисні посилання

Статистика

Всього онлайн: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2009 » Травень » 15 » Сусіди повинні вміти домовлятися
Сусіди повинні вміти домовлятися
11:23

     Голова Верховної Ради України Володимир Литвин на зустрічі з Головою Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації Борисом Гризловим під час робочого візиту до Російської Федерації підкреслив єдність позицій України і Росії щодо ролі та місця парламентів у розвитку прогнозованих і позитивних відносин між обома країнами. Програмою візиту також передбачено участь глави українського парламенту у засіданні ради Міжпарламентської асамблеї країн-учасниць Співдружності незалежних держав.

     Глави парламентів обговорили широке коло питань щодо україно-російських відносин, зокрема співпрацю в енергетичній, економічній та гуманітарній сферах. У ході обговорення питань міжнародної політики, зокрема взаємин України з НАТО, Б. Гризлов зазначив, що «можливість вступу України до НАТО у Росії сприймають дуже негативно». У відповідь В. Литвин підкреслив, що «питання вступу України до НАТО не є актуальним і серед пріоритетів українських громадян стоїть далеко не на першому місці». «Цією темою опікуються виключно політики», — додав він. За його словами, потрібно припинити говорити на цю тему і подумати про те, як забезпечити безпеку країни, спираючись на принципи Будапештського меморандуму. Керівник українського парламенту підтвердив свою позицію стосовно того, що Україна має бути позаблоковою державою.

     Під час обміну думками з російським колегою щодо майбутнього перебування Чорноморського флоту в Криму Голова Верховної Ради України запропонував враховувати інтереси обох країн. 

     Співрозмовники домовились активізувати співпрацю на рівні комітетів парламентів України і Росії, а також на рівні міжпарламентської комісії зі співробітництва Федеральних Зборів Російської Федерації та України, наступне засідання якої відбудеться у червні поточного року в Криму.


Можливості кооперації є


     Під час зустрічі з Головою Ради Республіки Національних Зборів Республіки Білорусь Борисом Батурою глава українського парламенту висловив думку, що якби ми не втратили ринки збуту в країнах колишнього СРСР, вплив світової економічної кризи був би не таким болісним. Голова Верховної Ради України висловив готовність прийняти делегацію білоруського парламенту у Києві, а також організувати поїздку парламентської делегації України до Мінська. 

     Обговорюючи тему економічної співпраці між Україною і Республікою Білорусь, В. Литвин зауважив, що в цьому році торговельний обіг між Україною і Білоруссю почав зменшуватись. «Я розумію, що є об’єктивні причини, пов’язані із світовою кризою. Але треба знайти можливості для кооперації та співробітництва, в тому числі у прикордонній зоні», - зазначив Голова Верховної Ради. За словами В. Литвина, «економічна співпраця з країнами СНД має бути важливим напрямом зовнішньої політики України». «Якби ми не втратили ринки збуту у країнах колишнього СРСР, вплив світової економічної кризи був би не таким болісним, оскільки 60 відсотків нашої економіки приростало за рахунок сприятливої кон’юнктури ринку», - наголосив він.

     Голова Ради Республіки Національних Зборів Республіки Білорусь Б. Батура запросив В. Литвина відвідати Республіку Білорусь з офіційним візитом.


Дружити — значить співпрацювати


     Під час зустрічі Голови Верховної Ради України Володимира Литвина з губернатором Санкт-Петербурга Валентиною Матвієнко велику увагу було приділено економічній співпраці між Санкт-Петербургом та Україною. В. Литвин наголосив на тому, що «саме економічна співпраця є тією базою, на якій повинні розвиватися політичні стосунки, оскільки політика є похідною від економіки». На сьогодні, за його словами, «рівень політичного співробітництва між Україною і Росією не є адекватним потребам та настроям суспільства».

     На думку В. Литвина, слід відновити той потенціал співробітництва на міжпарламентському рівні, якого було досягнуто раніше. «Зовнішня політика повинна бути похідною від внутрішньої, а якщо ми ставимо перед собою завдання подолати економічні негаразди, нам необхідно передусім відновлювати і розвивати економічні, соціальні та інші зв’язки з країнами пострадянського простору», - зазначив він.

     Володимир Литвин вручив Валентині Матвієнко Почесну грамоту Верховної Ради України за особливі заслуги перед українським народом.


Молоді – перше робоче місце та житло


     Виступаючи на 32-му засіданні МПА держав-учасниць СНД у Санкт-Петербурзі у рамках обговорення питання про формування законодавчих основ молодіжної політики у країнах СНД, глава парламенту В. Литвин наголосив на необхідності врахування нових реалій, що склалися на пострадянському просторі та у світі загалом.

     За його словами, це стосується перегляду вікової категорії осіб, які підпадають під визначення «молодь», бо сьогодні молодій людині необхідно вчитися до тридцяти років», потребують перегляду і принципи демографічної політики держави. При цьому В. Литвин висловив думку, що проблему демографічної кризи необхідно розв’язувати не за рахунок підвищення рівня народжуваності, а шляхом збільшення тривалості життя, висловився за необхідність розширення представництва молоді та жінок у системі державного управління, закріплення на законодавчому рівні «певного квотного принципу» представництва молоді і жінок у державному управлінні, вирішення питання про забезпечення молоді першим робочим місцем, житлом.

     Ключовим завданням у молодіжній сфері Голова Верховної Ради України назвав удосконалення освітньої сфери, наголосивши на необхідності розвитку кооперації між державами в освітній галузі.


Спільна Перемога і відповідальність


     Відповідаючи на запитання журналістів, В. Литвин заявив, що країни СНД мають об’єднати зусилля при підготовці заходів до святкування 65-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні. «Оскільки ми здобували цю Перемогу спільно, то і святкування її 65-річчя повинні відзначати спільно», - сказав він. В. Литвин також висловив думку щодо необхідності прийняття спільного рішення про введення єдиної пам’ятної нагороди колишніх республік СРСР у зв’язку із зазначеною датою: «Це додасть років життя ветеранам і поверне їм віру в те, що вони недаремно проливали кров».


Газета «Голос України» № 87 (4587) від 15 травня 2009 року

http://www.golos.com.ua/article/1242311599.html


Переглядів: 549 | Додав: narodnalviv
Copyright ЛОО Народної Партії © 2024