ЛЬВІВСЬКА РЕГІОНАЛЬНА ОРГАНІЗАЦІЯ НАРОДНОЇ ПАРТІЇ
Четвер, 02.05.2024, 19:51
Меню сайту

Форма входу

Календар новин
«  Квітень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Пошук

Корисні посилання

Статистика

Всього онлайн: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2009 » Квітень » 17 » Рух має бути взаємним
Рух має бути взаємним
09:14

     Голова Верховної Ради Володимир Литвин наголошує на необхідності прагматичного підходу до українсько-російських відносин і поєднання зусиль обох країн для отримання взаємовигідних результатів співпраці.

     «Нам потрібно не клястися у вічній дружбі, не згадувати про історичне коріння і цим обмежувати співпрацю, а говорити про серйозні речі, про прагматичний підхід, особливо за нинішніх світових реалій, щоб мати можливість насамперед поглибити економічну співпрацю», — сказав В. Литвин, коментуючи у середу в інтерв’ю журналістам підсумки своєї зустрічі з делегацією на чолі з Першим заступником Голови Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації Олегом Морозовим, яка брала участь у конференції «Спільні інтереси України і Росії в розширенні співробітництва. Стратегії виходу з кризи».

     На переконання Голови Верховної Ради, Україна і Росія мають «там, де необхідно, поєднати зусилля і отримати те, що можна охарактеризувати як кумулятивний результат, який збігався б з інтересами як України, так і Росії».

     При цьому В. Литвин наголосив на необхідності переведення двосторонньої співпраці «більшою мірою на рівень народної дипломатії, і в тому числі на рівень парламентів», щоб мати можливість «без будь-яких політичних умовностей говорити про те, чим живуть, переймаються громадяни наших країн».

     «Сподіваюсь, що діалоги на всіх рівнях потрібно підтримувати, а головне — щоб ми мали можливість говорити, що на виході отримуємо практичні результати», — підсумував він.

* * *

     Голова Верховної Ради Володимир Литвин переконаний: Україна повинна принципово ставитися до виконання домовленостей щодо гарантування її безпеки з боку країн-підписантів Будапештського меморандуму.

     «Це нагальна потреба часу. Україна повинна гарантувати свою безпеку», — заявив В. Литвин у середу, відповідаючи на запитання журналістів.

     Голова Верховної Ради висловив переконання, що Будапештський меморандум, підписаний 1994 року, має набути статус «політико-правового документа, який був би підписаний на офіційному рівні, ратифікований парламентами відповідних країн для того, щоб ці гарантії були не лише задекларовані, а й виконувалися». «Україна повинна більш принципово ставитися до виконання відповідних гарантій», — додав він.

     В. Литвин наголосив, що Україна дотримується своїх зобов’язань, зокрема щодо закриття ЧАЕС, «а інші високі сторони своїх домовленостей не виконують або виконують в урізаному вигляді, а не повністю».

     «Рух має бути взаємним — ми повинні самі виконувати взяті на себе зобов’язання, і, разом з тим, робити все, щоб інші сторони дотримувалися взятих на себе зобов`язань. Я переконаний, що прийняття такого документа зобов’язального характеру щодо гарантування безпеки України зніме проблему «НАТО чи не НАТО», позаяк вона розколює, розсварює український народ», — зазначив він.

* * *

     Голова Верховної Ради Володимир Литвин вважає, що парламент і уряд мають провести спільну правову експертизу постанов Кабінету Міністрів України щодо збалансування бюджетів Пенсійного фонду і НАК «Нафтогаз України» після їх офіційного опублікування і визначитися, які рішення потребують законодавчої підтримки.

     В інтерв’ю журналістам у середу В. Литвин не виключив, що «ряд змін потрібно регламентувати виключно законом», додавши, що «позаяк це зроблено у вигляді постанов, то насамперед належить провести правову юридичну експертизу».

     Відповідаючи на запитання про можливість повернення до розгляду у парламенті урядових законопроектів, необхідних для отримання другого траншу МВФ, В. Литвин зазначив: «Щодо повернення чи неповернення парламенту до розгляду цих документів, треба подивитися, в якому розрізі прийнято рішення уряду, наскільки вони сьогодні потребують чи не потребують підтримки у правовому вимірі, чи це буде просто дублювання». «Після офіційного оприлюднення постанов буде можливість спільно провести їх експертизу і подивитися, які рішення треба приймати на законодавчому рівні», — наголосив він.

     При цьому він назвав очевидною необхідність прийняття урядових постанов. «Щодо необхідності прийняття цих рішень — вона була очевидна. На превеликий жаль, задекларовані домовленості не було реалізовано», — сказав В. Литвин.

     Водночас Голова Верховної Ради не виключив можливості призупинення дії постанов у судовому порядку. «Апріорі я не виключаю зупинення дій постанов, ініціювання звернення до судів, що призведе до чергового витку протистояння, появи нової лінії політичного напруження», — сказав він.



     Газета «Голос України» № 70 (4570) від 17 квітня 2009 року

     http://www.golos.com.ua/article/1239891714.html

Переглядів: 526 | Додав: narodnalviv
Copyright ЛОО Народної Партії © 2024