ЛЬВІВСЬКА РЕГІОНАЛЬНА ОРГАНІЗАЦІЯ НАРОДНОЇ ПАРТІЇ
Четвер, 02.05.2024, 13:43
Меню сайту

Форма входу

Календар новин
«  Березень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Пошук

Корисні посилання

Статистика

Всього онлайн: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2009 » Березень » 16 » О.Зарубінський: «Альфа» - не антибухгалтерський підрозділ
О.Зарубінський: «Альфа» - не антибухгалтерський підрозділ
10:59

Завдяки старанням БЮТ і його беззмінного лідера Юлії Тимошенко, СБУ б'є всі рекорди популярності. Щодня у ЗМІ з'являється нова інформація про її діяльність, причому часто далеко не позитивного характеру. Щоправда, СБУшники теж не відстають - «відстрілюються» маневрами у відповідь, наприклад, «масками-шоу» у НАК «Нафтогазі». Народний депутат із Блоку Литвина Олег Зарубінський, коментуючи цю подію, пожалів бійців із «Альфи», які змушені займатися не своєю справою. «Альфа» - це підрозділ антитерористичного, а не антибухгалтерського спрямування. І мені, чесно кажучи, просто жаль тих хлопців, яких кинули зовсім не на ту справу, якій їх учили. Коли офіцери, навчені боротися з терористами, виводять під руки заступника бухгалтера або займаються вилученням документів – це неправильно», - зокрема, сказав він. 

- Олеже Олександровичу, Ви заявили, що ПР і БЮТ на рівні знайомих ведуть переговори про нову коаліцію. А Блоку Литвина робили якісь, хоча б неформальні, пропозиції? 

- Ні, ми ніколи не беремо участі у непрозорих переговорах. Я знаю, що контакти між Партією регіонів і БЮТ існують – вони, до речі, ніколи і не припинялися. Але говорити про те, що вже є якесь явне пожвавлення з якимось близьким результатом, немає підстав. Тим більше, треба враховувати, що на вищому рівні цих політичних сил немає ніяких домовленостей. На середньому рівні завжди існували бізнес-партнери, навіть друзі, які ніколи не припиняли спілкуватися. 

- А якщо вони все-таки домовляться? Що робитиме Ваша політична сила, яка входить зараз до складу коаліції? 

- Якось Литвин правильно сказав: «Треба лікувати голову тоді, коли вона починає хворіти». Поки у нас з цього приводу голова не болить. 

- Як Ви вважаєте, чи замішані Президент і прем'єр у справі екс-судді Зварича? 

- Мені складно сказати. Я не знаю про зв'язки між цією справою, Президентом і прем'єром. В одному Зварич має рацію: вся судова система пронизана корупцією. Будь-яка людина, яка хоч би раз зверталася до суду, про це знає. Тому, я думаю, питання не у персоналії Зварича – він просто став одіозною особою, завдяки телебаченню і своїй поведінці. Є багато неодіозних суддів, які займаються тими ж речами. Державі потрібна кардинальна реформа, і я тут нічого нового не відкриваю. 

- Зараз Зварич активно зображає з себе божевільного. 

- Я дивився кадри, які знімалися у той час, коли він інсценував своє побиття, коли він сам штовхався і кидався на працівника правоохоронних органів, який прийшов його заарештовувати. І падав на підлогу – це вже навіть не смішно, це маразм. 

- Чим закінчиться вся ця історія? 

- Я думаю, раз ідуть розмови про те, що це може вивести на якихось високопосадових персон, то повинна бути особлива охорона цієї людини. Звичайно, якщо його «приберуть», це говоритиме про те, що думки експертів, які вважають, що Зварича «кришує» хтось із політиків, мають під собою підстави. 

- Олеже Олександровичу, а як Ви розцінюєте події, що відбулися минулого тижня у НАК «Нафтогазі»? 

- Я не фахівець у цій сфері, але спеціально цікавився у професіоналів, які розповіли мені, що група «Альфа» - це підрозділ антитерористичного, а не антибухгалтерського спрямування. І мені, чесно кажучи, просто жаль тих хлопців, яких кинули зовсім не на ту справу, якій їх учили. Коли офіцери, навчені боротися з терористами, виводять під руки заступника бухгалтера або займаються вилученням документів – це неправильно. 

У СБУ абревіатура, яка розшифровується як Служба безпеки України. А це, як мені здається, передбачає забезпечення безпеки держави, а не окремих корпорацій. Я вважаю неправомірним втручання у спір господарюючих суб'єктів відомства, яке повинне займатися інтересами безпеки, підкреслюю, держави. Я думаю, що такі речі повинні проводити підрозділи інших правоохоронних органів, наприклад, МВС. 

- І як Вам поведінка Ваших колег із БЮТ? 

- Я не хотів би оцінювати їхню поведінку. Можу сказати лише, що ми, Блок Литвина, поводимося по-іншому. Наш, не хочеться говорити, бренд… наша суть - це інша діяльність. Це не наше, я б сказав так. А загалом, Бог їм суддя. 

- Віктор Янукович знову заговорив про дострокові президентські і парламентські вибори. Чи може це бути пов'язане з тим, що ПР і БЮТ готують імпічмент Ющенка? 

- Я думаю, тут немає ніякої домовленості. Це просто частина такого позиціонування Януковича у публічному просторі. Потрібно ж якимось чином мобілізувати своїх людей, оскільки явно провалилася вся процедура голосування щодо відставки уряду. Янукович та інші розсудливі люди розуміють, що це був серйозний, швидше, не тактичний, а стратегічний прокол, тому потрібно в інформаційний простір запускати якісь інші нові речі. Зараз вони пов'язані з достроковими виборами. І я розумію його – треба мобілізувати соратників, щоб не розхолоджувалися. Тим більше у той час, коли вони так посилено конфліктують між собою. 

- До речі, і депутати з «Нашої України» заговорили про дострокові вибори, щоправда, парламентські. 

- Мета будь-яких дострокових виборів – переформатування усієї влади. І без змін правил гри, а також виборчого законодавства проведення таких виборів безглузде. Сенс у них з'явиться тоді, коли люди впливатимуть на черговість тих кандидатів, які будуть від тих чи інших партій, коли вони самі, а не партійно-бюрократичний апарат на чолі з головою партії, почнуть визначати, хто буде у парламенті. 

- Зараз багато Ваших колег скаржаться на те, що СБУ прослуховує їхні телефони. Вас теж «слухають»? 

- Навіть якщо «слухають», мені це по барабану. Що вони можуть почути? Вони можуть дізнатися про те, як мені дзвонять і просять допомогти у відновленні якихось прав простих людей. Вони не почують нічого з того, що б їх могло зацікавити. 

Я думаю, що моменти прослуховування непокоять насамперед тих, хто по телефону керує своїми бізнес-іимперіями. Я цим не займаюся і, напевно, мене слухати нецікаво. 

- До чого може дійти протистояння БЮТ і СБУ? 

- Пік протистояння був тоді, коли першою особою у СБУ де-факто став Валерій Хорошковський. Кажуть, від любові до ненависті - один крок, а від ненависті до любові ще більша відстань. Тепер, коли у цієї спецслужби є легітимний голова, мені здається, що любові не буде. Але якийсь алгоритм нормальних відносин повинен бути, тому що у цій ситуації пан Наливайченко більш упевнено сидітиме у своєму кріслі і стане менш залежним від тих чи інших дзвінків. 

- Як Ви вважаєте, що не поділили Тимошенко і Хорошковський? 

- Я, слава Богу, не газівник і ніколи не працював у цій сфері, але мені здається, що йдеться не про політику, не про ідеологію, а про мільярди доларів. Тому «вододіл» і існує: з одного боку знаходиться «РосУкрЕнерго» і Секретаріат Президента, можливо, разом з Ющенком, а з іншого боку - «Нафтогаз» і уряд. Тому коли Хорошковський, в усякому разі, як стверджують експерти, знаходиться по один бік цього розділу, а не над ситуацією, то, звичайно, це багато у чому і провокує те, що відбувається. 

- До речі, про газ. Прем'єр-міністр РФ Володимир Путін заявив про те, що Росія відмовляється від штрафних санкцій стосовно України за недобір законтрактованих об'ємів газу. Це такий собі подарунок «з барського плеча»? 

- Я не думаю, що це «з барського плеча». Зараз відносини між сусідніми країнами стали прагматичними і меркантильними. Це стосується не тільки України і Росії. Крім того, нинішня ситуація така, що кожен виживає, як може, і навряд чи може йтися про якісь подарунки. 

Я думаю, що для Росії дуже важливо, щоб споживачі її енергоресурсів мали ці ресурси і розплачувалися за них. Тому якимось чином негативно впливати на можливості України прокачувати енергоресурси до Західної Європи з тим, щоб Росія за рахунок цього поповнювала свій дуже проблемний бюджет – це головна причина того, що Росія не педалює питання обов'язкової оплати нереалізованого газу. 

«ForUm» від 14 березня 2009 року
http://ua.for-ua.com/interview/2009/03/14/092111.html


Переглядів: 634 | Додав: narodnalviv
Copyright ЛОО Народної Партії © 2024