ЛЬВІВСЬКА РЕГІОНАЛЬНА ОРГАНІЗАЦІЯ НАРОДНОЇ ПАРТІЇ
Неділя, 05.05.2024, 10:19
Меню сайту

Форма входу

Календар новин
«  Березень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Пошук

Корисні посилання

Статистика

Всього онлайн: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2009 » Березень » 10 » О.Зарубінський вніс два законопроекти щодо підвищення ефективності правоохоронної системи та безпеки дорожнього руху
О.Зарубінський вніс два законопроекти щодо підвищення ефективності правоохоронної системи та безпеки дорожнього руху
12:53

      Заступником Голови фракції Блок Литвина у Верховній Раді України, Головою Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Олегом Зарубінським внесено два проекти законів, метою яких є підвищення ефективності правоохоронної системи, безпеки дорожнього руху та упередження злочинів.

     Сьогодні практично кожен учасник дорожнього руху зіштовхнувся з роботою прихованих камер спостереження, які, за ідеєю, повинні виконувати функцію упередження порушень правил дорожнього руху, а на практиці є легальним засобом стягування штрафів з водіїв. Таке нововведення суперечить як європейській практиці, так і самій безпеці на дорозі. Бо відсутність попереджувальних знаків стимулює не завчасну, а авральну реакцію водіїв, що, в кінцевому результаті, збільшує аварійну ситуацію на дорогах. Сумнівною, з точки зору правової держави, є легітимність «фотодоказів» зроблених любительською камерою, особливо, якщо брати до уваги що мультимедійні технології дозволяють фальсифікувати відеоматеріал. 

     Тому, проектом закону «Про внесення змін до окремих законодавчих актів України» (щодо попередження про використання засобів фото- та відео спостереження за учасниками дорожнього руху) пропонується обов’язково встановлювати спеціальні знаки, які б попереджали водіїв про відеоспостереження.

     Неоднозначна ситуація сьогодні склалась і в притягненні до кримінальної відповідальності за крадіжку. Так, викрадення в межах до 907,5 грн. є лише адміністративно караним. Причому, такий підхід існує не зважаючи на те, що ця сума складає півтори мінімальні зарплати, тобто є більшою ніж місячний дохід окремих категорій громадян. Відповідно, така санкція як штраф не лише не упереджує такі «дрібні» крадіжки, але й, фактично, створює для них, тепличні умови. В законопроекті народного депутата України Олега Зарубінського «Про внесення змін до кодексів України» (щодо створення передумов для підвищення ефективності роботи правоохоронної системи) пропонується зменшити межу, за якою настає кримінальна відповідальність в три рази (до 302,5 грн.).

     Крім того, цим же законопроектом змінюється і система обрахування збитків, нанесених крадіжкою, які мають вимірюватись не просто від вартості вкрадених речей, а від суми всіх матеріальних ушкоджень, нанесених потерпілому: його приміщенню, автомобілю, одягу, з якого здійснювалась крадіжка, бо, на практиці, такі збитки можуть бути значно більшими, ніж вартість вкраденого майна.

     Ще одне положення в законопроекті стосується антикорупційної діяльності. На сьогодні діючі норми дозволяють порушувати кримінальні справи за фактом, причому, не зважаючи на те, що особа, яка здійснила корупційні діяння, завжди встановлена. Це призводить не просто до затягування справи, але й, в кінцевому результаті – до ухилення від відповідальності осіб, винних у скоєнні злочину.

     Таким чином, ці законодавчі пропозиції спрямовані не лише на оптимізацію боротьби із злочинністю, але й – на створення упереджувального механізму захисту від посягань на безпеку, права та добробут громадян.


     Прес-служба Блоку Литвина

Переглядів: 661 | Додав: narodnalviv
Copyright ЛОО Народної Партії © 2024