ЛЬВІВСЬКА РЕГІОНАЛЬНА ОРГАНІЗАЦІЯ НАРОДНОЇ ПАРТІЇ
Субота, 27.04.2024, 09:20
Меню сайту

Форма входу

Календар новин
«  Лютий 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728

Пошук

Корисні посилання

Статистика

Всього онлайн: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2009 » Лютий » 26 » Інформація про результати законотворчої діяльності фракції «Блок Литвина» з часу її входження до парламентської коаліції
Інформація про результати законотворчої діяльності фракції «Блок Литвина» з часу її входження до парламентської коаліції
15:30

     Станом на 25 лютого 2009 року членами фракції «Блок Литвина» розроблено і зареєстровано у парламенті 93 законопроекти та проекти постанов Верховної Ради України. Крім того, представники фракції є співавторами 63 законопроектів, розроблених за участю членів інших фракцій.
     Серед законопроектів, внесених членами фракції «Блок Литвина», слід, зокрема, виділити спрямовані на: запровадження погодинної оплати праці з метою підвищення життєвого рівня населення; встановлення мінімальної частки заробітної плати у структурі собівартості продукції; запровадження мораторію на відчуження гуртожитків та визначення порядку приватизації кімнат у гуртожитках; встановлення виплат при народженні та на виховання дитини; захист інтересів дітей з числа сиріт, позбавлених батьківського піклування та "напівсиріт"; надання статусу державного службовця медичним, педагогічним і науково-педагогічним працівникам; збільшення стипендій до розміру мінімальної заробітної плати; соціального захисту членів особистих селянських господарств та ін. 
     Значна частина законодавчих ініціатив від фракції була підтримана Верховною Радою України. Так, лише з часу входження фракції «Блок Литвина» до нинішньої парламентської коаліції 16 грудня 2008 року законотворча діяльність фракції характеризується такими показниками:
      1. Прийнято в цілому проект Закону про внесення змін до Закону України «Про трубопровідний транспорт» (щодо зняття заборони на приватизацію житлового фонду державних підприємств магістрального трубопровідного транспорту), внесений народним депутатом О.О.Зарубінським. Закон прийнято 17.02.2009 і 23.02.2009 направлено на підпис Президенту України.
      До відома: Цим законом відновлюються права громадян України, які працюють в системі підприємств магістральних газопроводів, на приватизацію житлових приміщень, що перебувають на балансі відповідних підприємств.
     2. Прийнято Постанову Верховної Ради України про проведення парламентських слухань на тему «Сучасний стан та перспективи розвитку харчової промисловості України» (березень 2009 року), проект якої був внесений народним депутатом С.М.Терещуком. Постанову прийнято 17.02.2009.
     До відома: Необхідність проведення таких парламентських слухань обумовлена важливістю та особливим значенням за нинішніх умов харчової промисловості для соціально-економічного розвитку держави.  
     3. Прийнято у першому читанні:
     3.1. Проект Закону України «Про профілактику, діагностику та лікування передраку та раку молочної залози», внесений народним депутатом О.О. Зарубінським ( реєстр. № 1297). Проект прийнято у першому читанні 14.01.2009.
     До відома: Метою законопроекту є внормування відносин, прав та обов’язків органів, установ та закладів у системі боротьби з передраком та раком молочної залози, створення умов для зменшення смертності жінок та збереження здорового генофонду нації.
     3.2. Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» (щодо виплат при народженні та на виховання дитини), внесений народним депутатом О.О.Зарубінським (реєстр. № 1043-2). Проект прийнято у першому читанні 04.02.2009.
     До відома: Метою цього законопроекту є встановлення постійного (а не щорічного, як практикується сьогодні) рівня виплат на дитину, закріпивши постійне положення в профільному законі. Крім того, передбачається диференціювати виплати на виплати при народженні дитини та виплати на виховання, а також встановити суму державної допомоги в розмірах прожиткового мінімуму для дітей до 6 років.
     3.3. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (стосовно погодинної оплати праці), внесений народними депутатами О.О.Зарубінським та Ю.О.Литвином (реєстр. № 3253). Проект прийнято у першому читанні 18.02.2009.
     До відома: Метою законопроекту є законодавче закріплення зобов’язання роботодавця оплачувати найману працю не нижче мінімального рівня за кожну відпрацьовану годину. Конкретний розмір погодинної ставки має визначатися Верховною Радою України з урахуванням індексації рівня доходів на кожен наступний рік у законі “Про Державний бюджет України”. Законодавче встановлення гарантованого мінімуму погодинної оплати праці найманих робітників сприятиме забезпеченню їх конституційних прав і стане кроком у наближенні українського законодавства до міжнародних стандартів.
     3.4. Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» (щодо удосконалення механізмів державного цінового регулювання ринку сільськогосподарської продукції, страхування ризиків сільськогосподарського виробництва та впровадження заходів по відновленню тваринництва і реалізації соціальних програм на селі), внесений народними депутатами України В.Ф.Шпаком, С.М.Рижуком, Є.І.Кирильчуком (реєстр. № 2375). Проект прийнято у першому читанні 25.12.2008.
     До відома: Метою законопроекту є удосконалення механізмів державної підтримки агропромислового комплексу, зокрема аграрних інтервенцій, надання державних бюджетних позик. Передбачається також розширити перелік об'єктів бюджетної дотації та спеціальної бюджетної дотації на будівництво тваринницьких ферм та соціальних об’єктів на селі.
     4. У даний час фракція пропонує розглянути у першочерговому порядку такі актуальні законопроекти:
      4.1. Проект Закону про термінові заходи з упередження наслідків світової фінансової кризи та про внесення змін до деяких законів України, внесений народними депутатами С.А.Терьохіним, М.П.Кругловим, К.Т.Ващук (реєстр. № 3306).
     До відома: Законопроект спрямовано на стимулювання залучення інвестицій в економіку України шляхом запровадження антикризової амортизаційної політики, підтримки будівельної галузі та удосконалення механізмів іпотеки, підвищення ефективності діяльності фінансового сектору, створення сприятливих умов для ведення зовнішньої торгівлі, вдосконалення адміністрування податків і зборів, а також забезпечення збалансування бюджетів.
     4.2. Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу» та деяких інших законодавчих актів, внесений народним депутатом України М.Х.Шершуном (реєстр. № 3350). 
     До відома: Основною метою законопроекту є створення сприятливих умов для погашення підприємствами паливно-енергетичного комплексу заборгованості, що утворилась внаслідок несплати споживачами за енергоносії. З метою запобігання зростання цін на енергоносії (електричну енергію та природний газ) в період запровадження цільових надбавок до цін (тарифів) на електричну енергію та природний газ пропонується звільнити від оподаткування податком на прибуток підприємств кошти таких цільових надбавок. Пропонується звільнити від оподаткування доходи фізичних осіб, отримані внаслідок списання енергопостачальними та/або газопостачальними підприємствами сума заборгованості платника податку за електричну енергію та/або природний газ. 
     4.3. Проект Закону про внесення змін до деяких Законів України щодо стимулювання запровадження заходів з енергозбереження в паливно-енергетичному комплексі України, внесений народним депутатом України М.Х.Шершуном (реєстр. № 3356). 
     До відома: Законопроект розроблено з метою впровадження комплексу заходів, спрямованих на поліпшення фінансового становища підприємств паливно-енергетичного комплексу, запобігання їх банкрутству та підвищення рівня інвестиційної привабливості, врегулювання існуючих розбіжностей нормативно-правових актів ядерної галузі та податкового законодавства, створення умов для збільшення обсягів використання коштів підприємствами енергетики на оновлення та поліпшення основних фондів.
     4.4. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення охорони родючості грунтів, внесений народними депутатами С.М.Терещуком та Ю.О.Литвином (реєстр. № 2626).
     До відома: Прийняття Закону покликане удосконалити чинне законодавство у сфері контролю за використанням земель, посилити відповідальність землекористувачів і землевласників за збереження потенціалу земельних ресурсів, стимулювати впровадження сучасних ресурсо- та енергозберігаючих технологій вирощування сільськогосподарських культур, застосування ґрунтозахисних систем землеробства, дотримання науково обґрунтованої структури посівних площ. Реалізація цих заходів дозволить припинити процеси деградації ґрунтів, поліпшити їх якісний стан, забезпечити бездефіцитний баланс поживних речовин і створити умови для стабільного ведення усіх галузей рослинництва, поліпшення фінансово-економічного стану сільгоспвиробників.  
     4.5. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про рентні платежі за нафту, природний газ і газовий конденсат", внесений народним депутатом О.О.Зарубінським (реєстр. № 2523).
     До відома: Метою законопроекту є запровадження такої системи рентних платежів за нафту, природний газ та газовий конденсат, що сприятиме збільшенню конкурентоспроможності підприємств галузі та, відповідно, зменшенню залежності України від іноземних енергоносіїв.
     4.6. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо соціального захисту членів особистих селянських господарств, внесений народним депутатом В.М.Литвином (реєстр. № 4043-4).
     До відома: Метою законопроекту є врегулювання питання соціального захисту членів особистих селянських господарств у випадку їх звільнення з незалежних від них причин з роботи за наймом, яка є для них основним джерелом існування. Прийняття Закону надасть можливість членам особистих селянських господарств, які працювали за наймом та звільнені з роботи з незалежних від них причин, бути зареєстрованими у державній службі зайнятості як безробітні та отримувати допомогу по безробіттю.
     4.7. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про податок на додану вартість" (щодо застосування норм спеціального режиму оподаткування для сільгосптоваровиробників при реалізації власної продукції та упорядкування правил відшкодування збитків, нанесених стихією), внесений народним депутатом України В.Ф.Шпаком (реєстр. № 4085). 
До відома: Проект Закону розроблено з метою надання можливості зареєструватись суб’єктами спеціального режиму оподаткування податком на додану вартість діяльності у сфері сільського і лісового господарства та рибальства тим сільгосппідприємствам, які, не маючи власних або орендованих виробничих потужностей, переробляють (обробляють) сільськогосподарську сировину на давальницьких умовах та поставляють (реалізують) сільськогосподарські товари (послуги), а також зберегти для сільгосппідприємств право бути учасниками спецрежиму після втрати врожаю внаслідок дії форс-мажорних обставин і недотримання у зв’язку з цим 75 % вартості сільськогосподарських товарів (послуг) від вартості всіх товарів (послуг), поставлених протягом попередніх дванадцяти послідовних звітних податкових періодів сукупно.

Переглядів: 552 | Додав: narodnalviv
Copyright ЛОО Народної Партії © 2024